Ливанският президент Мишел Аун номинира Саад Харири за министър-председател и

...
Ливанският президент Мишел Аун номинира Саад Харири за министър-председател и
Коментари Харесай

Ливанският премиер Харири получи мандат за ново правителство

Ливанският президент Мишел Аун номинира Саад Харири за министър-председател и му разпореди да сформира ново държавно управление, съобщи " Ройтерс ", като цитира декларация на президентството.

Харири, който оглавяваше и досегашното държавно управление на Ливан, е номиниран за министър председател за трети път в политически нестабилната страна, считана за сцена на иранско-саудитското съревнование, отбелязва ДПА. Сто и единадесет от 128-те депутати в новия ливански парламент предложиха на Аун кандидатурата на Харири на съвещания през днешния ден.

Четиридесет и седем годишният Харири, приближен съдружник на Саудитска Арабия и неприкрит критик на подкрепяното от Иран ливанско придвижване " Хизбула ", даде обещание да се придържа към политика на разграничаване от районните спорове, заяви " Ройтерс ". Той даде обещание да сформира държавно управление на националното единение и да работи за възстановяване на качеството на живота на ливанците.

Парламентарните избори в Ливан се състояха на 6 май. Проиранското шиитско придвижване " Хизбула " и съдружниците му имат 70 места в 128-членния парламент.

По силата на ливанската система за разделение на властта на верски принцип ръководителят на Народното събрание е мохамеданин шиит, президентът - християнин маронит, а министър председателят - мохамеданин сунит, припомня ДПА.

Набих Бери, който бе определен за ръководител на Народното събрание през вчерашния ден, сподели, че консултациите за сформиране на новото държавно управление ще се състоят в понеделник. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3291)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР