Ливанският президент Мишел Аун назначи сунитския лидер Саад Харири за

...
Ливанският президент Мишел Аун назначи сунитския лидер Саад Харири за
Коментари Харесай

Саад Харири стана премиер на Ливан за трети път

Ливанският президент Мишел Аун назначи сунитския водач Саад Харири за министър-председател на страната за трети път. Негова ще е задачата да се оправи с най-голямата рецесия от гражданската война (1975-1990 г.) насам.

Новият министър председател, който управлява групировката „ Движение за бъдеще “, завоюва поддръжката на по-голямата част от политиците в консултациите с Аун, на фона на възходящия лист с проблеми в страната – банкова рецесия, валутен срив, възходяща беднотия и безработица, тежки държавни задължения, а в допълнение и международна пандемия, написа „ Ройтерс “.

Последното съдружно държавно управление на Харири беше свалено през 2019-а, когато жители излязоха на митинги в цялостен Ливан, с цел да изразят недоволството си от ръководещия хайлайф. Сега той завоюва поддръжката на личните си депутати, партията на шиитите Амал, както и на тази на политика Уалид Джумблат, представляваща етнорелигиозната група на друзите. Шиитската група „ Хизбула “ не номинира никого за поста, само че е известно, че поддържа групировката „ Движение за бъдеще “.

За изпълняващ длъжността на министър-председател, под зоркия взор на Еманюел Макрон, бе назначен ливанският дипломат в Германия, Мустафа Адиб, който и самият Харири поддържа. Това се случи след двете мощни детонации от началото на август тази година на морското пристанище в Бейрут, които лишиха живота на близо 200 души и предизвикаха вреди за милиарди. Френският президент неколкократно посети ливанската столица и даде обещание на жителите да предложи „ нов политически пакт “ на политиците.

50-годишният Харири се разказа като „ естествения претендент “ за създаване на кабинет, който може да съживи френския проект за промени. Освен това той съобщи, че Ливан би трябвало да одобри програмата за промяна от Международния валутен фонд, с цел да се оправи с рецесията.

Бащата на Харири, Рафик, също е заемал позицията на министър председател на Ливан два пъти – в интервала 1992-1998 година и от 2000 до 2004 година. 4 месеца след края на втория му мандат е погубен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР