Ливанската военнополитическа организация Хизбула развива незаконна дейност на територията на

...
Ливанската военнополитическа организация Хизбула развива незаконна дейност на територията на
Коментари Харесай

"Хизбула" настъпва и във Венецуела

Ливанската военнополитическа организация " Хизбула " развива противозаконна активност на територията на (Венецуела). Това съобщи венецуелският опозиционер и народен представител от Националното заседание Карлос Папарони на конференция за битката с тероризма в Колумбия. Обвинения в контакти с представители на " партията на Аллах " бяха отправени против администрацията на венецуелския президент Николас Мадуро.

Папарони съобщи, че делегацията на венецуелската съпротива е донесла в Колумбия доказателства за " връзки на интернационалния тероризъм с режима на Мадуро ". Депутатът уточни, че опозицията в Боливарската република създава " тактики и логаритми за съдействие " за да спре разпространяването на тероризма в страната и неговото финансиране.

Самата администрация на Мадуро отхвърля тези обвинявания, само че Съединени американски щати, венецуелската съпротива и главният съперник на " Хизбула ", Израел, настойчиво ги повтарят. Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо, да вземем за пример, нееднократно е твърдял, че Иран се пробва да въздейства върху Южна Америка посредством свои близкоизточни проксита.

Предупреждения, че " партията на Аллах " е пуснала корени в Латинска Америка, се чуваха и преди в Белия дом да влезе коренно антиирански настроеният екип на президента Доналд Тръмп - само че от няколко години насам са надалеч по-интензивни. Обвиненията против " Хизбула " включват най-вече търговия с опиати, противозаконна финансова активност и контрабанда на оръжия. Пратеници на " партията на Аллах " развиват все по-активни дейности в граничния " триъгълник " сред Бразилия, Аржентина и Парагвай. Източници на американския вестник " Уолстрийт джърнъл " оповестиха през януари, че шиитската организация към този момент демонстрира интерес и към Мексико. Фактор, засилващ съмненията, е хубавичко връзка на локалните арабски общности с Ливан.

Колкото до Венецуела, за отговорник по военните и комерсиалните връзки във висшите ешелони на венецуелската власт бе апетитен предприемачът от сирийско-ливански генезис Тарек Ел Айсами, до неотдавна вицепрезидент на Боливарската република. Служебното му досие демонстрира, че е бил и губернатор на северния щат Арагуа, считан за център на активността на " Хизбула " във Венецуела.

Колумнистката на " Уолстрийт джърнъл " Мери Анастейша О`Грейди допусна през 2014 година, че въздействието на иранските проксита в Боливарската република укрепва и с оглед връзките на Венецуела с Иран в отбранителната индустрия. А специалистите от Съединени американски щати Джоузеф Хумайър и Илан Барман посочваха, че

в щата Арагуа работят две ирански държавни компании -

" Парчин кемикъл индъстрийз " и " Кодс авиейшън индъстрийз ". Двете компании взели участие в основаването на взаимни отбранителни предприятия с венецуелците. По данни на откривателите иранската страна проявявала интерес основно към муниции и ракетни горива. В свидетелски показания пред външнополитическата комисия в Камарата на представителите на Съединени американски щати през 2015 година Хумайър съобщи: Ел Айсами " е " основал комплицирана финансова мрежа от доста нива, употребена като криминално-терористичен кулоар ".

Венецуела бе упреквана също, че раздава подправени паспорти на пратеници на " Хизбула ", с цел да се придвижват те свободно из района. В отчет от 2014 година вашингтонският изчерпателен Център за социална сигурност цитира данни на " чиновници от районното разузнаване ", съгласно които хора на " Ел Айсами " си служели с осведомителни технологии, създадени от кубинската държавна сигурност, с цел да обезпечат нови документи на близо 170 души с близкоизточен генезис. Някои от тях по-късно били уличени в противозаконна активност в Латинска Америка. Навремето Венецуела опроверга данните от този разбор и го назова американска агитация.

Страхът, вдъхван от хипотетичните латиноамерикански кафези на " Хизбула ", единствено се ускори, щом при американски удар на летището в Багдад бе погубен иранският военачалник Касем Солеймани - като командващ силите " Ал Кудс " от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война той отговаряше за иранските военни интервенции в чужбина. Официално иранските управляващи взеха решение да отвърнат единствено със алегоричен обстрел на американски военни обекти в Ирак. Гибелта на авторитетния ирански пълководец обаче бе последвана от среща сред глави на шиитски организации в Бейрут под егидата на " Хизбула ", което внушава мисълта, че въпросът с отмъщението за гибелта на Солеймани остава открит.

Според уеб страницата " Мидъл ийст ай " участниците в ливанската среща са разискали освен тематики, засягащи взаимоотношението им (Солеймани координираше връзките сред съдружниците на Иран в Близкия изток), само че и ответни ограничения. Нищо чудно силите " Ал Кудс " да отвърнат асиметрично на убийството на своя командващ и отговорът може да е ориентиран против ползите на Съединени американски щати в Западното полукълбо. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР