Ливанската диаспора, за която се смята, че е три пъти

...
Ливанската диаспора, за която се смята, че е три пъти
Коментари Харесай

Ливанската диаспора се мобилизира след трагедията

Ливанската диаспора, за която се счита, че е три пъти по-голяма от популацията на дребната страна с пет милиона поданици, се активизира, с цел да се притече на помощ след голямата детонация, опустошила Бейрут, разяснява Агенция Франс Прес.

Ливанските емигранти се втурнаха да изпращат пари на околните си, изгубили домовете си или ранени при детонацията във вторник, умъртвила минимум 113 души и ранила хиляди. Други се заеха да основат специфични фондове за справяне с нещастието.

"Цяла заран приказвах по телефона с нашите сътрудници, с цел да учредим алианс за незабавен фонд ", съобщи Жорж Акики, съосновател и изпълнителен шеф на LebNet - неправителствена организация, основана в Силициевата котловина в Калифорния, която оказва помощ на ливански експерти в Съединени американски щати и Канада. "Всеки, ливанец или не, желае да помогне ", прибавя той.

Наред с други организации като SEAL или Life Lebanon, неговата група е основала "Спешен фонд 2020 " за Бейрут, който ще набира средства и ще ги разпределя сред надеждни и уважавани организации в Ливан.

Много ливански емигранти, съвсем всички от които имат близки или другари, наранени от злополуката, оказват помощ също поотделно и започнаха събиране на средства онлайн.

300 000 бездомни след детонацията в Бейрут

"На първо време брачната половинка ми Хала и аз ще създадем подаяние за минимум 10 000 $ ", изяснява за Агенция Франс Прес Хабиб Хадад - бизнесмен в софтуерния бранш, основан в Бостън, щата Масачузетс и член на LebNet. "После ще предоставим спомагателна помощ за възобновяване и за други планове ", прибавя той. Според него доста сънародници вършат същото, канализирайки скръбта и гнева си, с цел да оказват помощ на потърпевшата от злополучие татковина, която преди злополуката, към този момент беше под удара на дълбока икономическа и политическа рецесия, хвърлила повече от половината от популацията в беднотия.

"Те приканват ливанските емигранти по целия свят да се опитат да им оказват помощ ", твърди Марун Дакаш - притежател на ливански ресторант в Сао Пауло в Бразилия, страна, в която има към 7 милиона души с ливански генезис.

"Опитвам се да дам своя принос, само че тук бизнесът не върви доста добре поради пандемията. Въпреки всичко, ние сме по-добре, в сравнение с са те там ", продължава ресторантьорът.

"Ужасно и сърцераздирателно "

Дори преди нещастието, Ливан разчиташе доста на диаспората за изпращане на средства, само че през последната година тези парични преводи се забавиха поради политическата рецесия в страната.

Емигрантите също по този начин постоянно се връщат вкъщи всяко лято, като наливат по този начин нужни средства в ливанската стопанска система. Тази година обаче диаспората значително отсъстваше поради епидемията от CОVID-19, а има и мнозина, които не са склонни да изпращат пари в страна, където корупцията е необятно публикувана във всички пластове на обществото.

"Хората са скандализирани от неприятното ръководство на страната. Искат да оказват помощ, само че никой няма доверие на виновните фигури ", обобщава Наджиб Хури-Хадад, бизнесмен в софтуерния отрасъл в региона на Сан Франциско. "Чух, че държавното управление е основало фонд за подкрепяне, само че кой ще им се довери? ", прибавя той.

55-годишната Гислен Хайрала от Вашингтон загатва за концепцията за приютяване на нуждаещо се семейство от Бейрут при друго отвън страната, което би могло да даде сигурен и директен източник на помощ. "Ние, диаспората, сме финансовата снабдителна линия, изключително откакто стопанската система няма да се възвърне скоро ", твърди тази жена, чийто брат е изгубил къщата си при детонацията.

Световната банка е подготвена да окаже помощ на Ливан след опустошителната детонация в Бейрут

"Късметлии сме да имаме малко по-стабилен живот тук. Физически сме надалеч от Ливан, само че сърцето и страстите ни са там ", споделя тя.

Найла Хабиб - жена с ливанско-канадски генезис, която живее в Монреал, твърди също, че желае да направи всичко по силите си, с цел да помогне. Но показва възмущението си от експозията, провокирана от повече от 2700 тона амониев нитрат, складиран в пристанището на Бейрут, в сърцето на гъстонаселения град.

"Господи, извънредно и сърцераздирателно е да видиш в какво положение е нашата страна ", оплаква се тя. "Преди нещастието правех дарения за жена, която оказва помощ за изхранването на небогати и ще го направя още веднъж ", твърди тя.

"Това, което давам, е единствено капка в морето, само че е належащо ", прибавя Найла, която, въпреки да живее в Канада, споделя, че част от сърцето ѝ е останала там.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР