Ливан започва разследване на стрелба пред посолството на САЩ, която не причини наранявания

...
Ливанските власти започнаха разследване на стрелба пред силно укрепеното посолство
Коментари Харесай

Ливанските власти започнаха разследване на стрелба пред силно укрепеното посолство на САЩ в Ливан

ByABSEWELL Associated Преса и BASSEM MROUE Associated Press 21 септември 2023 г., 2:38 ч.

БЕЙРУТ -- Агенциите за сигурност на Ливан започнаха разследване на стрелба късно през нощта пред посолството на САЩ в Ливан, която не е причинил наранявания, казаха официални лица в четвъртък.

Никой не пое отговорност за стрелбата с малки оръжия в сряда вечерта в близост до входа на силно укрепения комплекс в Бейрут североизточното предградие на Аукар. Не е ясно веднага дали инцидентът е бил политически мотивирана атака.

U.S. Говорителят на посолството Джейк Нелсън каза, че „няма ранени и нашето съоръжение е безопасно“. Той добави: „Ние сме в близък контакт с правоприлагащите органи на приемащата страна.“

Малко след стрелбата ливанската армия предприе мерки близо до посолството и по-късно охраната агенциите започнаха разследване, включително анализиране на камери за сигурност в района, каза ливански служител при условие за анонимност в съответствие с разпоредбите.

Тази година се навършиха 40 години от смъртоносна бомбена атака срещу посолството на САЩ в Бейрут на 18 април 1983 г., която уби 63 души, включително най-малко 17 американци. Висши служители на ЦРУ бяха сред убитите при нападението на посолството през 1983 г. в крайбрежен квартал на Бейрут. Американски служител обвини екстремистката групировка Хизбула.

През последните години не е имало съобщения за атаки срещу посолството, въпреки че Ливан има дълга история на атаки срещу американци от 1975 г. -90 започва гражданската война.

През 2008 г. експлозия беше насочена към автомобил на посолството на САЩ в северен Бейрут, убивайки най-малко трима ливанци и ранявайки минувач и местен жител служител на посолството. Взривът, който повреди бронирания SUV и няколко други превозни средства, стана точно преди прощален прием за американския посланик в хотел в центъра на Бейрут.

В Октомври 1983 г. атентат на камион уби 241 американски военнослужещи в казармите на морската пехота на САЩ на летището в Бейрут.

През 1976 г. посланикът на САЩ в Ливан Франсис Е. Мелой младши и помощник Робърт О. Уоринг бяха отвлечени и застреляни в Бейрут. През 1984 г. Уилям Бъкли, началник на станция на ЦРУ в Бейрут, беше отвлечен и убит от групата на Ислямския джихад.

САЩ изтеглиха всички дипломати от Бейрут през септември 1989 г. и не отвори отново посолството си до 1991 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР