Ливан е като потъващ кораб, ако не се предприемат действия,

...
Ливан е като потъващ кораб, ако не се предприемат действия,
Коментари Харесай

Ливан е потъващ кораб, предупреждава председателят на парламента

Ливан е като потъващ транспортен съд, в случай че не се подхващат дейности, разяснява ръководителят на Народното събрание Набих Бери, като се базира на дълбоката икономическа и политическа рецесия в страната, оповестява " Ройтерс ".

Бери, съдружник на мощната шиитска група " Хизбула " разяснява, че напъните за основаване на ново държавно управление са " изцяло замразени " и чакат развиване всеки миг.

Борейки се с огромен държавен дълг и икономическа застоялост, Ливан затъна в огромни политически проблеми, откакто преди месец избухнаха митинги против ръководещия хайлайф, което накара премиера Саад Харири да се отдръпна на 29 октомври.

В неделя, банките, които бяха затворени от началото на митингите, оповестиха краткотрайни ограничения, в това число седмичен таван от 1000 $ за изтегляне на пари и ограничение на преводи в чужбина, с цел да покрият единствено незабавните персонални разноски.

По-късно в понеделник синдикатът на банковия личен състав ще реши дали да анулира стачка, която държи банките затворени през последната седмица.

Усилията за съставяне на ново държавно управление, нужни за провеждането на незабавни промени, претърпяха крах през уикенда, когато някогашният финансов министър Мохамед Сафади отдръпна кандидатурата си за поста министър-председател.

Въоръжената формация " Хизбула ", подкрепена от Иран, съобщи, че " политическите сделки " ще се проведат сред " партиите и даже с водачите на протестното придвижване ", с цел да се сформира ново държавно управление, без да дава спомагателни детайлности.

Заместник-лидерът на " Хизбула " шейх Наим Касем в изявление за ирански медии, съобщи, че програмата на новото държавно управление ще помогне да се успокоят улиците.

И " Хизбула ", и Бери желаят Харири за министър-председател.

Бери разяснява, че към момента се надява Харири да се съгласи да образува новия кабинет, оповестява " Ал Джумхурия ".

" Страната е като транспортен съд, който потъва лека-полека. Ако не предприемем нужните стъпки, тя ще потъне напълно. "

" Ан-Нахар " цитира Бери като приравняване ситуацията на ливанския народ с това на пасажерите от " Титаник ", който потъва през 1912 година, след удар с айсберг.

Някои протестиращи отхвърлиха евентуалната номинация на Сафади, бележит предприемач и някогашен народен представител от преобладаващия сунитски град Триполи, като обявиха, че той е част от политическия хайлайф.

Премиерът на Ливан би трябвало да е мюсюлманин-сунит, съгласно система за шерване на властта. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР