Ливан е като потъващ кораб, ако не се предприемат действия,

...
Ливан е като потъващ кораб, ако не се предприемат действия,
Коментари Харесай

Ливан е потъващ кораб, предупреждава председателят на парламента

Ливан е като потъващ транспортен съд, в случай че не се подхващат дейности , разяснява ръководителят на Народното събрание Набих Бери, като се базира на дълбоката икономическа и политическа рецесия в страната, оповестява " Ройтерс ".

Бери, съдружник на мощната шиитска група " Хизбула " разяснява, че напъните за основаване на ново държавно управление са " изцяло замразени " и чакат развиване всеки миг.

Борейки се с огромен държавен дълг и икономическа застоялост , Ливан затъна в огромни политически проблеми , откакто преди месец избухнаха митинги против ръководещия хайлайф , което накара премиера Саад Харири да се отдръпна на 29 октомври.
 Протестите в Ливан не престават
Протестите в Ливан не престават

Демонстрациите избухнаха още веднъж поради забавянето в сформиране на ново държавно управление

В неделя, банките, които бяха затворени от началото на митингите , оповестиха краткотрайни ограничения , в това число седмичен таван от 1000 $ за изтегляне на пари и ограничение на преводи в чужбина, с цел да покрият единствено незабавните персонални разноски.

По-късно в понеделник синдикатът на банковия личен състав ще реши дали да анулира стачка, която държи банките затворени през последната седмица.

Усилията за съставяне на ново държавно управление , нужни за провеждането на незабавни промени, претърпяха крах през уикенда, когато някогашният финансов министър Мохамед Сафади отдръпна кандидатурата си за поста министър-председател .
 Ливанският финансов министър отдръпна кандидатурата си за министър председател
Ливанският финансов министър отдръпна кандидатурата си за министър председател

Трудно ще се образува кабинет, подсилен от всички партии

Въоръжената формация " Хизбула ", подкрепена от Иран, съобщи, че " политическите сделки " ще се проведат сред " партиите и даже с водачите на протестното придвижване ", с цел да се сформира ново държавно управление, без да дава спомагателни детайлности.

Заместник-лидерът на " Хизбула " шейх Наим Касем в изявление за ирански медии, съобщи, че програмата на новото държавно управление ще помогне да се успокоят улиците .

И " Хизбула ", и Бери желаят Харири за министър-председател .

Бери разяснява, че към момента се надява Харири да се съгласи да образува новия кабинет, оповестява " Ал Джумхурия ".
 Съединени американски щати отхвърля 105 милиона $ помощ за сигурност на Ливан
Съединени американски щати отхвърля 105 милиона $ помощ за сигурност на Ливан

Изтеглянето на помощ от Ливан може да е добре пристигнало за Русия

" Страната е като транспортен съд, който потъва лека-полека. Ако не предприемем нужните стъпки, тя ще потъне напълно . "

" Ан-Нахар " цитира Бери като приравняване ситуацията на ливанския народ с това на пасажерите от " Титаник ", който потъва през 1912 година, след удар с айсберг.

Някои протестиращи отхвърлиха евентуалната номинация на Сафади , бележит предприемач и някогашен народен представител от преобладаващия сунитски град Триполи , като обявиха, че той е част от политическия хайлайф .

Премиерът на Ливан би трябвало да е мюсюлманин-сунит, съгласно система за шерване на властта .
 Иран упрекна Съединени американски щати и арабски страни за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан
Иран упрекна Съединени американски щати и арабски страни за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Израел също е измежду обвинените
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР