Литва стана четвъртата европейска държава и третата в ЕС, забранила

...
Литва стана четвъртата европейска държава и третата в ЕС, забранила
Коментари Харесай

Литва обяви "Хизбула" за терористична група и забрани влизане на нейни членове

Литва стана четвъртата европейска страна и третата в Европейски Съюз, забранила ливанската шиитска организация " Хизбула " и оповестила я за терористична група.

Това заяви външното министерство в обява публикувана и в " Туитър ". " Като взехме поради информацията, получена от институциите и сътрудниците ни, можем да заключим, че " Хизбула " употребява терористични средства, с цел да съставлява опасност за сигурността на забележителен брой страни, в това число Литва, " се споделя в текста.

Решението е оповестено девет дни след опустошителната детонация в Бейрут, откакто съхранявани години наред на пристанището хиляди тонове селитра избухнаха (Вилнюс дава и помощ в размер на 50 хиляди евро). Гневът на ливанците е ориентиран към цялата политическа класа, само че вниманието към " Хизбула " е изключително, защото съгласно наличната информация групата има съществено въздействие върху активността на пристанището в Бейрут, летищата и друга сходна инфраструктура в страната.

Езикът на известието не разграничава така наречен политическо от военното крило на организацията. " Хизбула " с изключение на подкрепяна от Иран въоръжена група е и една от най-важните партии в ливанския парламент и с нейна поддръжка бяха определени подалият оставка министър председател Хасан Диаб и президентът Мишел Аун.

Редица страни употребяват тази разлика, с цел да обозначат единствено " военното крило " като обект на възбрана, въпреки мнозина специалисти да считат, че това разграничаване е мощно условно. Не по този начин счита да вземем за пример Германия, забранила всякаква активност на " Хизбула " в края на април.

" Ние сме дружно със Съединени американски щати, Германия, Обединеното кралство, Нидерландия " и други страни, " достигнали до същото умозаключение ", цитира обявата външния министър на страната Линас Линкевичюс. Забранява се на " свързани с " Хизбула " хора да влизат в страната за 10 години.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР