Литва се е облагодетелства от въвеждането на еврото, заяви министърът

...
Литва се е облагодетелства от въвеждането на еврото, заяви министърът
Коментари Харесай

Литва се облагодетелства от въвеждането на еврото, каза министърът на икономиката

Литва се е облагодетелства от въвеждането на еврото, съобщи министърът на стопанската система Виргиниюс Синкявичус, представен от ДПА. Въвеждането на европейската единна валута имаше обилни стопански последици, сподели Синкявичус пред ДПА във Вилнюс.

Балтийската страна в Североизточна Европа вкара еврото при започване на 2015 година и по този начин стана 19-ата и най-новата страна членка на еврозоната.

При присъединението към еврозоната рейтинговите организации покачиха оценките си за кредитоспособността на Литва, което понижи лихвите на финансовия пазар за кредитирането на страната, популацията й и фирмите, сподели Синкявичус.

Освен това разноските за обмяна на валута са отстранени и трансграничните заплащания в евро са по-евтини, добави литовският стопански министър. Оценката му се удостоверява от разбор и данни от Литовската централна банка.

Еврото не се цени изключително високо измежду популацията на балтийската страна, която продължава да е една от най-бедните страни от еврозоната, макар икономическия напредък. В края на 2018 година единствено 42 на 100 от интервюираните в изследване на Евробарометър се определили еврото като нещо положително, а съвсем толкоз - 40 на 100 - са показали, че то е неприятно за тяхната страна.

Това е най-ниският % на утвърждение в еврозоната, само че поддръжката за еврото, като валутата на Европейски Съюз, наскоро стартира да нараства, отбелязва ДПА. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР