Литва обвини днес Беларус, че докарва мигранти от чужбина и

...
Литва обвини днес Беларус, че докарва мигранти от чужбина и
Коментари Харесай

Литва обвини Беларус, че изпраща нелегални мигранти в ЕС

Литва упрекна през днешния ден Беларус, че докарва мигранти от чужбина и ги изпраща в Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Властите в Литва считат, че Беларус прави това в отговор на глобите, които му бяха наложени от блока

след насилственото кацане на аероплан на " Райънеър " в Минск и задържането на отстъпник на борда.
Литва ще построи ограда по границата с Беларус и ще натовари армията със задачата да я охранява, с цел да стопира влизането на мигранти, съобщи премиерката Ингрида Шимоните.

" Ще стартираме построяването на спомагателна физическа преграда, разделяща Литва и Беларус, която ще бъде сигурен знак и несъмнено възпиращо средство за уредниците на противозаконните миграционни потоци ", сподели тя на конференция.

Според литовските управляващи през последните дни стотици хора са влезнали в Литва от Беларус, като множеството от тях идват от Турция. Външното министерство във Вилнюс е повикало беларуския дипломат, с цел да изиска от Минск да спре притока на мигранти.

" Например има пътнически организации и директни полети, които свързват Минск и Багдад, и има организации в Беларус и други страни, които работят, с цел да привлекат " туристи " в Минск ", сподели Шимоните за Ройтерс. По думите й мигрантите идват основно от Багдад, а съгласно литовското външно министерство изходният пункт е най-вече Турция.

Литовски представител е пратил на Ройтерс копия от документи с дати 27 май и 7 юни, от които проличава, че две беларуски туристически организации - " Умнотури " и " Центркурорт " - са поискали от беларуското външно министерство да издаде визи за трима иракчани. Информационната организация разполага и с копия от четири бордни карти, открити у мигрант, за полет на беларуската компания " Белавиа " от Истанбул до Минск на 27 май.

На 26 май беларуският президент Александър Лукашенко сподели, че граничните управляващи няма да пречат на мигранти за прекосяват западната граница с Европейски Съюз. Вилнюс се пробва да уреди визити на литовския министър на външните работи Габриелюс Ландсбергис в Багдад и Анкара идната седмица, с цел да разиска миграцията.
По гледище на Вилнюс външните министри на страните от Европейски Съюз ще обсъдят в понеделник идващите стъпки по отношение на режима на Лукашенко.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР