Литва не успя през Апелация да осъди Газпром за 1,5

...
Литва не успя през Апелация да осъди Газпром за 1,5
Коментари Харесай

Литва няма да получи €1,5 млрд. от Газпром


Литва не съумя през Апелация да осъди Газпром за 1,5 милиарда надплатени суми в продължение на няколко години за прекомерно безценен, съгласно нея, съветски газ. Шведският съд застана на страната на съветския монополист и удостовери решението на Арбитража от Стокхолм преди три години. Сега Литва изиска пауза, с цел да вземе решение за по-нататъшни дейности.

Апелативният съд на окръг Свеа (Швеция) отхвърли желае на Литва, която се опита да анулира решението на Арбитража в Стокхолм от 22 юни 2016 година по спор с Газпром. Тогава Арбитражът отхвърли изисканията на страната, която смяташе за несправедливи цените на доставяния газ от Руската федерация през 2006–2015 година и желаеха от съветския снабдител да възвърне надплащане от €1,5 милиарда за интервала 2004–2012 година

На 4 юли Алационният съд в Швеция удостовери това решение, като присъди, Литва да възвърне на Газпром правосъдните разходи.

„ Днешното решение обобщава осемгодишен спор, иницииран от Литва против ПАО„ Газпром “. На всеки стадий от този спор интернационалните арбитражни съдилища и съдилища от разнообразни юрисдикции, в това число Върховният съд на Европейския съюз, систематично отхвърлят всички литовски искания, което удостоверява тяхната неоснователност ”, означи Газпром. От Газпром означават, че литовските данъкоплатци, като се изключи че финансират скъпоструващите разногласия на Литва, в този момент ще би трябвало да платят правосъдни разходи, направени от монополиста. От литовското министерство на енергетиката обявиха, че решението за по-нататъшни дейности по делото против Газпром Литва ще вземе след в детайли запознаване с решението на Апелативния съд на Швеция. „ Ще оценим решението на съда и неговите претекстове. След като се срещнем с аргумента, ще се реши какви по-нататъшни дейности са вероятни ”, означи министерството.

По " Коммерсантъ "

Преводът е оповестен в Бюлетин на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР