Литва експулсира руския посланик заради руската агресия в Украйна, включително

...
Литва експулсира руския посланик заради руската агресия в Украйна, включително
Коментари Харесай

Литва изгони руския посланик заради жестокостите в Украйна

Литва експулсира съветския дипломат поради съветската експанзия в Украйна, в това число „ ужасяващото кръвопролитие “ в град Буча, заяви външното министерство на страната, представено от Агенция Франс Прес.

„ В отговор на военната експанзия на Русия против суверенна Украйна и зверствата, осъществени от съветските въоръжени сили в разнообразни окупирани украински градове, в това число ужасяващото кръвопролитие в Буча, литовското държавно управление реши да понижи състава на съветското дипломатическо посланичество “, съобщи пред публицисти министърът на външните работи Габриелиус Ландсбергис.

„ Посланикът на Руската федерация ще би трябвало да напусне Литва “, добави той.

В началото на месеца Литва разгласи, че е спряла вноса на съветски газ и че ще внася полутечен газ през своя терминал в пристанището Клайпеда. Президентът Гитанас Науседа прикани страните от Европейски Съюз да последват образеца на балтийските страни.

По данни на Евростат през 2020 година Русия е доставила 93 на 100 от импортирания в Естония газ, 100 на 100 в Латвия и 48,8 на 100 в Литва. През 2021 година Русия е снабдител на към 40 % от импортирания в Европейски Съюз природен газ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР