Литва е изправена пред внезапно препятствие в прославянето на своите

...
Литва е изправена пред внезапно препятствие в прославянето на своите
Коментари Харесай

Литовските евреи искат свалянето на паметник на нацистки палач

Литва е изправена пред ненадейно затруднение в прославянето на своите военнопрестъпници - всеобщи убийци на руски жители по време на Великата отечествена война. Много от жертвите са били евреи, а през днешния ден членове на еврейската общественост се борят против тези, които събарят монументи на руските бойци и издигат монументи на нацистките колаборационисти. Парадоксално, само че Съединени американски щати оказват помощ на евреите по този въпрос.

Евреите от Литва имат добра памет. По-специално, те помнят доста добре, че след немското нахлуване над Съюз на съветските социалистически републики в Литва стартира антисъветско въстание, участниците в което първо стартират да избиват евреи.

Страшни мемоари

„ Първата жертва на кланетата в Биржай (град в Северна Литва) беше локален доктор - той лекуваше както литовци, по този начин и евреи. Между другото, постоянно го правеше гратис. Как умря? Той се застъпи за равина, изрази митинга си, за което заплати цената. Измъкнаха го от къщата и го гръмнаха. Равинът умря с него. В град Жагаре бяха убити членове на състезателен клуб “Макаби ”. Според разказите на майката, евреите просто са били отведени на пазарния площад, изгонени до центъра и почнали да ги разстрелват от картечници... Но стартират да избиват един по един по-рано, освен това се разправят с особена свирепост. Важно е да се подчертае, че всичко това е направено не от окупаторите, а от локалните поданици. Може би нацистите са били подбудителите, само че в града имаше единствено двама или трима германци. Мога да изтъквам още един епизод, за който знам от мои близки. Когато евреите в Жагаре са прогонени в гетото, което не просъществува дълго, един от служителите на реда измъква доктор от колоната. Синът на този надзирател е болен, има потребност от помощ, той настанява лекаря на негово място и го задържа, до момента в който детето се оправи. Когато се възвръща, той извежда еврейския доктор отвън къщата и персонално го прострелва “, споделя Саня Кербелис, началник на еврейската общественост в региона на Шяуляй.

Сега, повече от 80 години по-късно, Еврейската общественост в Литва (ЕОЛ) от дълго време повдига въпроси по отношение на неприемливите феномени, протичащи се в тази страна. Първо, евреите не харесваха това, че в Литва култът към някои всеобщи убийци, като Йонас Норейка и Казис Шкирпа, които бяха почитани като борци против „ руските окупатори “, се поддържаше на публично равнище.

Второ, евреите в продължение на доста години търсят обезщетение за имущество, което е принадлежало на техните сънародници и е иззето. Литовските управляващи въобще отхвърлиха да изплатят такива обезщетения.

Също по този начин описът с еврейските искания против Литва включва отхвърли на управляващите да разгласяват лист на локалните екзекутори на Холокоста и постоянните антисемитски изказвания от модерни литовски политици и недвусмислени закани против литовските евреи от локални националисти.

Постигна ха си го

Трябва да се каже, че евреите от Литва откриха авторитетен съдружник - мощното еврейско лоби в Съединените щати. Чувствайки напън оттатък океана, литовските управляващи най-сетне се раздвижиха. През декември 2022 година министър председателят на Литва Ингрида Шимоните предложи да се заплати на еврейската общественост 37 милиона евро.

„ Тази алегорична сума има за цел да възвърне най-малко отчасти справедливостта и да обезпечи грижи за литовските евреи, тяхната просвета и завещание “, се споделя в обяснителната записка към законопроекта. В сходство с концепцията на Шимоните засегнатите лица или техните наследници, кандидатстващи за обезщетение, би трябвало да подадат заявки и съпътстващи документи до 31 декември 2023 година

В средата на декември предходната година Елън Джърмейн, специфичен представител на Държавния департамент на Съединени американски щати за Холокоста, посети Литва. Джърмейн напомни, че редица хора, почитани в тази балтийска република като " национални герои ", са директно забъркани в всеобщото заличаване на евреите.

„ Това са хора, които се смятат за национални герои, тъй като са се борили против Съветския съюз – те се славят и им се издигат монументи. Но те също са били нацистки колаборационисти и са взели участие в закононарушения и геноцид. Такива образци има в Украйна, Хърватия и други страни “, сподели Джърмейн. Тя даде да се разбере, че Съединени американски щати приканват Вилнюс да одобри закон за компенсациите допустимо най-скоро. И волята на Вашингтон беше изпълнена - на 20 декември Сеймът на Литва утвърди с болшинство законопроекта, препоръчан от Шимоните.

Окуражени от триумфа, евреите вземат решение да не стопират на половина. Сега те желаят паметниците на нацистките колаборационисти в Литва да бъдат съборени. Онзи ден ръководителят на Литовската еврейска общественост, юрист Файна Куклянски, посети град Укмерге, където се срещна с локалния кмет Дариус Варнас. До 1941 година доста евреи са живели в Укмерге, само че след началото на нацистката окупация немските нацисти и локалните колаборационисти ги прогонват в гетото и по-късно ги унищожават. В същото време градът сега има монумент на човек, който е взел интензивно присъединяване в Холокоста - Юозас Крикстапонис, който беше разгласен за " народен воин " в Литва през 90-те години.

Крикстапонисе родственик на предвоенния литовски деспот Антанас Смятона, негов племенник. След като нацистите идват в Литва, Крикстапонис се причислява към редиците на полицейския батальон под командването на майор Антанас Импулявичус, по-късно наименуван „ Минският касапин “. Германците използваха този батальон за най-мръсната работа. И след унищожаването на евреите на територията на самата Литва, литовските служители на реда са трансферирани в прилежаща Беларус, където също се занимават с всеобщи изтезания - прострелват беларуски евреи и руски военнопленници.

Почитането на този човек е аморално “

„ Полицейският батальон на Импулявичус, в това число Крикстапонис, взе участие в кланетата в Минск, Слуцк, Молодечно, Борисов, Несвиж и доста други градове, както и в редица наказателни интервенции, като “Зимна магия ”. Разследването на геноцида против жителите на Беларус, стартирано от Генералната прокуратура на Република Беларус, е метод освен да разтеглим разбирането си за закононарушенията на нацистите и техните съучастници, само че и метод да предотвратим възхваляването на нарушители като Крикстапонис ”, споделя историкът Александър Дюков. Между другото, Република Литва уверено отхвърли да сътрудничи на беларусите в границите на гореспоменатото следствие.

През октомври 1944 година Крикстапонис е в Данциг, където германците събират всички оживели членове на литовските батальони на Шуцманшафт, победени по време на съветскотонастъпление в Беларус. Осъзнавайки, че скоро ще би трябвало да изоставен и Литва, нацистите небрежно образуват отряди на литовските „ горски братя “, които би трябвало да работят в тила на настъпващите руски войски.

Но кариерата на Крикстапонис като " горски брат " е къса - на 12 януари той е убит в борба край езерото Лено, близо до град Укмерге. Именно там, в Укмерге, половин век по-късно е повдигнат негов монумент. В действителностите на възобновената Литовска република той се оказва „ страдалец за независимост “, който поставя живота си в „ битката против Съветите “.

Случаят с Крикстапонис надалеч не е единственият. Има образци за други колаборационисти, убийци на цивилното население, към които в постсъветска Литва е основан фетиш на публична респект.

Пристигайки в Укмерге, Файна Куклянски повдигна въпроса за разрушаването на паметника на палача. Между другото, тя повдигна този въпрос и преди - само че без резултат. Миналата година в Литва дефинитивно бяха съборени всички монументи на руските бойци, като не бяха пощадени даже някои от гробищните монументи. Но там не бързат да демонтират паметниците на нацистките палачи.

„ Искрено вярвахме, че новият кмет ще има друго отношение към наследството, получено от неговия предходник – и ще има решимостта да отстрани паметника на Крикстапонис. Но по време на срещата разбрахме, че този въпрос няма да бъде решен в близко бъдеще “, сподели Куклянски със страдание.

Според нея не може да има подозрения по отношение на закононарушенията на Крикстапонис - има многочислени и надеждни документи, в които са записани разкази на очевидци. „ Ако някой желае да оспори тези документи, може да се обърне към съда и да се опита да го оправдава. Докато това не бъде направено, почитането на този човек е аморално. Ако литовското общество счита, че индивидът, който е разстрелвал хора, е заслужен за монумент, предлагам да запомним другите убийци и също да почетем паметта им “, сподели Куклянски.

Тук тя удари право в задачата. Както към този момент споменахме, Крикстапонис не е единственият палач, към който е основан формален фетиш в Литва. Заговорът за безмълвие към техните " подвизи " обаче към този момент е разрушен.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР