Лицевото разпознаване се е превърнало в ключов инструмент от стратегията

...
Лицевото разпознаване се е превърнало в ключов инструмент от стратегията
Коментари Харесай

В Москва 100 хил. камери следят хората под карантина... и всички останали

Лицевото различаване се е трансформирало в основен инструмент от тактиката на Москва за битка с ковид - тест в естествени условия за тази противоречива технология, от дълго време подложена на критика поради риска да бъде употребена за политически цели.

От февруари насам хиляди московчани, по-специално идващите от страни, наранени от COVID-19, се подлагат на строга изолираност по домовете за 14 дни за да се попречва разпространяването на заболяването.

Всички те се каталогизират с адрес, копие от паспорта и телефонен номер в база данни за мегаполиса, наброяващ 16 милиона поданици и ежедневно идващи посетители.

Властите уведомяват всекиго, че нарушаванията на изолационния режим ще се санкционират с санкции и даже затвор, а чужденците ще бъдат експулсирани.

" За спазването на режима непрекъснато ще се следи, по-специално посредством системата за лицево различаване ", предизвести в своя блог кметът на Москва Сергей Собянин.

Ефективността на тази система се гради върху плътното покритие, което обезпечава. Нито един кулоар в метрото, нито една улица не остава отвън погледа на 170-те хиляди камери, разполагани лека-полека в града от десетилетие насам в името на публичния ред.

Около 100 000 от тях са свързани с изкуствен интелект, кадърен да разпознава сниманите лица; в скоро време се чака да бъдат скачени и останалите 70 000.

Московската полиция съобщи, че благодарение на системата от февруари до момента са разпознати близо 200 души, нарушили наложената им карантина.

Русия е сложила и други технологии в работа на битката с ковид - от телевизионната медицина до наблюдението в супермаркетите и в обществените мрежи, с цел да се отвръщат слуховете и " подправените вести ".
Във вторник новият център за мониторинг на обстановката с ковид в Русия бе посетен от самия президент Владимир Путин.

Две китайки и 600 техни съседи

По думите на Собянин чиновниците там разполагат с данни за местонахождението и местоработата на 95 % от хората, пътували до страните, най-силно наранени от пандемията. " Установихме къде се намират ", съобщи той.

От февруари кметът хвали този рисково сполучлив надзор, като дава за образец случая с една китайка, нарушила неотдавна карантината си, нейна другарка, решила да й пристигна на посетители, и водача на таксито, който я докарал. Покрай това управляващите събрали персоналните данни на още 600 души - съседи на двете дами.

Според кмета камерите се употребяват също така за следене по какъв начин се зареждат щандовете в супермаркетите за да се избегне дефицит на артикули - поради епидемията мнозина московчани се впуснаха тази седмица да вършат ресурси.

Видеонаблюдението, подсилено с различаване на лица, бе тествано за първи път през лятото на 2018 година по време на международното футболно състезание. Камерите бяха внедрени всеобщо през януари 2020 година - тъкмо преди епидемията.

" Вероятността от неточности в нашия логаритъм за лицево различаване е 1 на 15 милиона ", изясни за Агенция Франс Прес при започване на годината Александър Минин, общоприет шеф на съветското сдружение " НтехЛаб ", спечелило състезанието, разгласен от московското кметство.

Нейното съоръжение, изнасяно също в Китай, най-големия международен пазар, и в Латинска Америка, " в 80 на 100 от случаите " може даже да разпознае човек единствено по силуета.

Руските и китайските технологии за наблюдаване - най-съвършените в света, към този момент се изнасят в стотина страни, показва в разбор, оповестен в края на 2019 година, Валентин Вебер, специалист по киберсигурността от Оксфордския университет.

" Големият брат " и гражданските свободи

" Заради по-строгото законодателство в отбрана на персоналните данни лицевото различаване не се разви необятно в Европа. За разлика от европейските си сътрудници съветските и китайските компании не бяха толкоз сковани от законови ограничавания върху събирането и потреблението на персонални данни ", изяснява Вебер.

Съответно специалисти и критици на системата се оповестиха преди коронавирусната рецесия против този " Голям брат " и заплахата под претекст на задача от общ интерес той да бъде употребен за следене на политически съперници и ограничение на гражданските свободи.

" Именно с доводи за сигурност се оправдават постоянно похищенията върху частния живот и персоналната независимост на хората. Това е най-големият проблем и най-голямата заплаха ", акцентира френският откривател на киберсигурността Батист Робер.

Александър Минин декларира, че има доверие на управляващите, и твърди, че изображенията и " данните за хората (паспорт, име и презиме, телефонен номер) не се пазят в едни и същи бази данни ". Според него тези сведения се съпоставят единствено при потребност, в границите на строга процедура, поверена на силите на реда.

Противниците на системата са по-склонни към съмнение. Още повече че следенето с политически цели не е нещо ново за мнозина руснаци - по руско време се смяташе, че Комитет за Държавна сигурност (на СССР) има очи и уши на всички места.

Альона Попова, правист и деятел, е подала иск против потреблението на системата за лицево различаване на 29 септември в Москва при позволена от управляващите проява на опозицията.

По думите й камери са били ситуирани по металдетекторните рамки, през които е бил длъжен да мине всеки стачкуващ на път за мястото на сбора.

" Масовото потребление на технологии за лицево различаване значи страната да следи своите жители. И страната сигурно ще ги употребява против политическите опозиционери ", съобщи тя пред Агенция Франс Прес.

Нейният иск в последна сметка е бил отритнат, само че петицията й против лицевото различаване на уеб страницата change.org е събрала към 75 000 подписа преди рецесията с COVID-19.

Кметството изрично отхвърля системата да се употребява вероломно за вписване на опозиционерите.
През февруари група деятели от художествените среди направи опит да притегли към тематиката публичното внимание с нова форма на митинг.

Вдъхновени от акция на лондонския " Дазъл клъб " (Dazzle Club) в Лондон, където лицевото различаване се употребява от началото на годината в тъкмо обозначени зони, четирима деятели застанаха пред офиса на съветския президент и изрисуваха лицата си с геометрични фигури, които да ги създадат неразпознаваеми от камерите.

" Вече има политически деятели, арестувани в метрото след различаване посредством камерите ", упрекна управляващите тогава художничката Катрин Ненашева. Четиримата деятели бяха арестувани по време на своята акция, след това изправени на съд и санкционирани по 15 000 рубли (173 евро) за нарушаване на регламента за демонстрациите.
Генералният шеф на компания " НтехЛаб " не вижда смисъл в сходни митинги. " Можем да работим, дори в случай че лицето е покрито 40 на 100 с каскет или здравна маска ", изяснява той.

Дори да бягаш от карантина с покрито лице, това не те избавя от окото на Москва. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1005)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР