Лицензът на ТВ Седем и Балкан Българска Телевизия ЕАД е

...
Лицензът на ТВ Седем и Балкан Българска Телевизия ЕАД е
Коментари Харесай

Според съда отнемането на лиценза на ТВ7 е било незаконно

Лицензът на ТВ Седем и Балкан Българска Телевизия ЕАД е бил нелегално лишен преди съвсем година от Съвет за електронни медии. Това дефинитивно реши Върховният административен съд (ВАС) при започване на предходната седмица. Това заяви осведоми в блога си специалистът по медийно право проф. Нели Огнянова.
Петчленен състав на съда е удостоверил решението от началото на годината на долната инстанция - тричленен състав, с което се приема, че решението на регулатора опонира на закона.
Съвет за електронни медии взе решението за лишаване на лицензите на 13 септември 2016 година с гласовете на четирима от общо петимата му членове. Това се случи няколко месеца, откакто през май Софийският градски съд разгласи в несъстоятелност и свръхзадлъжнялост компания притежател " ТВ Седем " ЕАД. Според лиценза на малкия екран тя би трябвало да излъчва вести и настоящи излъчвания, утринен блок, детски и развлекателни стратегии, само че това не се случва от преди правосъдното решение.
Лицензиите са отнети от регулатора на съображение: " определяне на погрешни данни в декларациите по член 111 от Закона за радиото и малкия екран ". Това са заявления за неявяване на правни спънки, в това число че претендентите за лицензия не са хора, които " през последните пет години, предхождащи кандидатстването за лицензия, са оповестени в неплатежоспособност или са в произвеждане за оповестяване в неплатежоспособност или в разпродажба ".
Според Съвет за електронни медии защото през 2016 година са открити производства за неплатежоспособност на двете търговски сдружения, би трябвало да се лишават лицензиите им за погрешни заявления – нищо че данните са били правилни все още на подаване на декларацията. Съвет за електронни медии намира, че възникването на правните спънки за снабдител, който към този момент има лицензия, е нарушаване на критериите за допустимост за издаването ѝ, което като последица постанова насилственото ѝ лишаване.
Петчленният състав на Върховен административен съд показва, че казусът, който обрисува параметрите на правния спор, е обвързван с въпроса дали лицензията може да бъде отнета на припознатото от Съвет за електронни медии съображение и без закона да го е уредил преднамерено. Отговорът на който е негативен.
В правосъдното решение се показва още, че отнемането на лиценза е единствено един от способите за прекратяването му. Отделно съображение с идентични последствия е прекратяването на юридическото лице, титуляр на лиценза. В случая на произвеждане по неплатежоспособност, приключващо с решение на съда, което е реалност още през май предходната година, т.е. месеци преди решението на Съвет за електронни медии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР