Лице, биещо тревога, изобличава продаването на многобройни паспорти от служител,

...
Лице, биещо тревога, изобличава продаването на многобройни паспорти от служител,
Коментари Харесай

”ЛЬО МОНД“: България е разтърсена от скандал с трафик на паспорти

Лице, биещо паника, изобличава продаването на многочислени паспорти от чиновник, непосредствен до властта и разследван от правораздаването.
Този ден Катя Матева беше карала по пътя от София до Брюксел. Напрегната, изтощена, тя държеше да пристигна да свидетелства в столицата на европейските институции за това, което смяташе, че е скандал, прекомерно необятно незнаен отвън нейната страна: нелегално даване на българска натурализация, която разрешава да се получи паспорт и затова правото на свободно напредване в Европейският съюз. София се причисли към Европейски Съюз през 2007 година

Г-жа Матева, правист, е управлявала Дирекцията за поданство в Министерството на правораздаването. Тя е блокирала хиляди заявки и е отменила натурализациите, когато е разкрила, че към 60 задгранични нарушители са се възползвали от елементарна декларация, много неразбираема, за „ принадлежност “ към страната. Тези документи, които се търсят от македонци, молдовци, украинци или албанци, могат да бъдат получени против няколко стотин или няколко хиляди евро от някои адвокатски офиси.

Около 115 000 души са се възползвали от натурализация в течение на десетина години

Поради тoва, че е изобличила този трафик, госпожа Матева споделя, че е изгубила работата си през 2016 г, до момента в който брачният партньор й, също държавен чиновник, е бил подложен на натоварен напън. От какво претърпява? „ От помощта, която ми дават моите близки и другари “, изяснява тя пред Le Monde. Отначало българската Главна прокуратура се заема със случая. Обаче шефът на българското разузнаване декларира предходната година, че е угрижен от опасността, която този трафик съставлява за националната сигурност. Около 115 000 души са се възползвали от натурализация в границите на едно десетилетие. Г-жа Матева отбелязва, че от 150 до 200 заявки са подавани всекидневно от чужденци, които са заплащали от 500 до 1500 евро за разглеждане на техните документи.

Един министър замесен в трафика

Бившата държавна служителка уведомила също по този начин държавното управление на Бойко Борисов – министър-председател от десния център, в коалиция с националистите на Обединените патриоти (ОП), които сплотяват ксенофобската и екстремистка Атака (Национален съюз Атака) и популистите-националисти от Вътрешна македонска революционна организация (Българско национално движение). Но все пак е било належащо да се изчака до октомври 2018 година, до момента в който правораздаването най-сетне се задейства и прави към двайсет ареста, в това число този на Петър Харалампиев, шеф на Държавната организация за българите в чужбина, за приемането на подкупи в голям брой случаи на натурализация. Той се проверява за принадлежност към проведена незаконна група. Главният секретар на организацията също е арестуван след откриването в сейфа му на 265 000 евро в брой. На 26 ноември господин Борисов разгласи, че обмисля да закрие организацията.

Случаят безспорно щеше да завърши дотук, в случай че госпожа Матева не беше добавила и други детайли. В края на ноември т.г. профилираният брюкселски уебсайт Еuractiv заяви въз основа на документи, предоставени от нея, че министър от държавното управление на господин Борисов е забъркан в трафика, а точно министърът на защитата и вицепремиер Красимир Каракачанов – водач на Вътрешна македонска революционна организация. Според госпожа Матева, системата „ паспорт против пари “ е била един от главните източници на приходи за тази партия. Петър Харалампиев, задържаният шеф на държавната организация, е бил непосредствен на Вътрешна македонска революционна организация, което водачите на партията отхвърлят. Те от своя страна изискват „ най-голямата суровост “ за отговорните. Министър Каракачанов отхвърля да е забъркан и е оповестил правосъден иск против госпожа Матева.

Предпазливост на Комисията

Г-жа Матева обръща внимание също по този начин на намесата в тази ситуация на министъра на външните работи и някогашен министър на правораздаването Екатерина Захариева. Тя е била тази, която е наредила нейното уволняване, по гледище на сътрудника си Каракачанов, обезпокоен от блокирането на хиляди молби на македонци, които към този момент са предали парите. Г-жа Захариева също изцяло отхвърля да е забъркана. Като трето лице в тази ситуация интервенира членът на Европейския парламент (консерватор) Андрей Ковачев, който провежда среща с български неправителствени организации, дейни в Македония, с цел да улесни обещаната на доста хора натурализация.

„ Ние не заслужаваме Шенген, до момента в който лицемерното отношение на нашите органи към Европейски Съюз продължава “, споделя Катя Матева, подала сигнала

Европейската комисия се демонстрира като доста внимателна. Попитан в сряда, 19 декември, комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос уточни, че казусът е в компетентността на българските национални органи. Преди няколко месеца обаче Съединените американски щати са арестувал албанци с български паспорти, обвинени в терористична активност. Докато в Гърция пък двама някогашни водачи на македонските служби за сигурност, търсени в страната си за нелегално подслушване, също са имали български документи, издадени с подправени имена.

Случаят е изключително неуместен за София в миг, когато България твърди, че е изпълнила всички условия за влизане в Шенгенското пространство за напредване без паспорти. „ Ние не заслужаваме Шенген, до момента в който лицемерното отношение на нашите органи към Европейски Съюз продължава “, оспорва госпожа Матева. Тръгвайки още веднъж за София, тя доверява: „ Страхувам се за сигурността си, само че не скърбя за избора си да разкрия това, което зная “.

Превод: Велизар Енчев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР