Лица с увреждания ще станат журналисти. Това е целта на

...
Лица с увреждания ще станат журналисти. Това е целта на
Коментари Харесай

Лица с увреждания от Варненско ще станат журналисти по европроект

Лица с увреждания ще станат публицисти. Това е задачата на новаторско за България обществено дружество, което ще проработи на територията на общините Долни Чифлик и Бяла. Това заяви през днешния ден на конференция в Областния информативен център - Варна Борислав Френчев, от фондация " Николаевка ".

В общественото дружество ще бъдат назначени 9 лица на трудов контракт. От тях като ръководство ще са 3 лица. С други 6 лица ще бъде подписани трудов контракт за период от 12 месеца. След привършване на плановите действия за 50% от тях ще бъде обезпечена претовареност за още 6 месеца. Шестте наети лица ще са представители на целевата група и ще бъдат разпределени, както следва - 5 лица с увреждания и 1 лице в неравностойно състояние на пазара на труда и други обществено изключени лица. Предвижда се поощряване на етническото разнообразие. В плана ще има до 30 % присъединяване на представители от другите етноси.

Те ще се занимават с с архивиране на документи, които ще бъдат цифровизирани на електронен притежател. Това ще бъде софтуерен развой, за който ще се наеме и закупи нужната техника и програмен продукт. Наетите в общественото дружество ще архивират документи, скици, схеми и други архивни документи, като услуга за клиентите на общественото дружество.

Освен това ще обслужват уеб-базирана платформа, която ще включва информация за двете общини. В нея ще се популяризират публични значими локални обекти и институции, търговски обекти, културни обекти, обекти свързани с локалното естествено, културно-историческо завещание, ще се показват локални фестивали, събития, концерти и други действия, които разпространяват локалния фолклор, просвета, етническо многообразие, ще осведомят за произвеждане на артикули от локален темперамент, както и всичко обвързвано с етническото разнообразие като притежател на локалната еднаквост.

Социалните предприятия са доста развити в Западна Европа, само че занапред настъпват у нас. Целта им е подкрепяне на лица в потребност. Проектът е финансиран от Министерството на труда и обществената политика, Европейския обществен фонд, Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " - Процедура BG05M9OP001-2.059 МИГ „ Долни Чифлик и Бяла “ – Мярка 4. „ Развитие на общественото предприемачество “, Проект № BG05M9OP001-2.059-0001-С01 „ Иновативни, интелигентни, разнородни и обществени. Няма други такива. “ Бенефициент е фондация „ Николаевка “. Целта е да се сътвори обществено дружество с предмет на активност – осведомително - рекламна уеб-базирана платформа и цифровизация на архиви, разпространение на общественото предприемачество като допустима и действителна опция за включване на лица от обществено уязвимите групи. Продължителността на плана е 15 месеца - от 1 декември 2019 година до 28.02.2021 година, заяви още на конференцията през днешния ден във Варна Борислав Френчев. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР