Литовският министър на транспорта Марюс Скуодис подаде оставка в понеделник.

...
Литовският министър на транспорта Марюс Скуодис подаде оставка в понеделник.
Коментари Харесай

Две оставки в Литва за нарушаване на санкциите на ЕС спрямо Беларус

Литовският министър на превоза Марюс Скуодис подаде оставка в понеделник. Той е вторият член на държавното управление, който напуща държавното управление поради транзитирането на беларуски торове макар глобите, наложени на Беларус.

Миналата седмица - също поради директни доставки на беларуски торове през Литва, оставка подаде министърът на външните работи Габриелюс Ландсбергис.

Скуодис сподели, че е изпратил оставката си на премиера Ингрида Шимоните, която ще разиска обстановката с президента Гитанас Науседа, който назначава и освобождава министрите.

Двете оставки бяха подадени, откакто се оказа, че литовската държавна железопътна компания продължава да транспортира торове на компанията " Беларускалий " макар влизането в действие на наложени от Съединени американски щати наказания против нея. Правителството изясни, че преносът продължава, защото беларуският производител си е платил предплатено превоза по към този момент подписани контракти.

Американските наказания бяха наложени през август и влязоха в действие на 8 декември. Те бяха признати в отговор на потушените със мощ мирни митинги в Беларус, почнали след президентските избори през 2020 година, чийто резултат се оспорва както от Съединени американски щати, по този начин и от Европейски Съюз.

Според транспортното министерство законопроект за използването на глобите на национално равнище е бил квалифициран в края на предходната седмица. Той планува възбрана за пренос на беларуски артикули през Литва.

Литва се счита за един от главните поддръжници в света на беларуското демократично придвижване. Правителството във Вилнюс упорства за налагане на по-сурови наказания против водачите на ръководството в Минск на фона и на разрастващата се мигрантска рецесия по границите на страната, за която необятно се счита, че е проведена от държавното управление в Беларус.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР