Литературният критик Младен Влашки е единственият пловдивчанин, номиниран през тази

...
Литературният критик Младен Влашки е единственият пловдивчанин, номиниран през тази
Коментари Харесай

Само Влашки брани честта на Пловдив в номинациите за Икар

Литературният критик Младен Влашки е единственият пловдивчанин, номиниран през тази година за премия „ Икар ”. Постановки на Драматичния и Кукления спектакъл липсват в листата на препоръчаните за оценките, които Съюзът на артистите в България раздава всяка година в Международния ден на театъра 27 март.

Влашки е номиниран в раздела „ Критически текст ” за книгата „ Млада Виена в млада България: драматургията на „ Млада Виена “ и нейните театрални и литературни проекции в България до 1944 година “, издадена от „ Хермес ” през м. година Предложенията в тази категория се вършат от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите и съперници на Младен Влашки са Ани Васева за „ Що е то актуален танц “, „ Метеор ”, 2017, и Васил Рокоманов за „ История на сценографията “, Национална художествена академия, 2017.

„ Не се сърдим, може би нашите представления не са се харесали на комисията. Ще създадем по-добри постановки и отново ще вземаме награди. За мен е значимо, че е номиниран един извънреден културовед като Младен Влашки и доста се надявам той да вземе премията ”, разяснява обстановката шефът на Пловдивския трагичен спектакъл Кръстю Кръстев. През 2017-а трупата имаше 3 номинации за „ Икар ”,  а през 2016-а сграбчи наградите в категориите „ Дебют ” и „ Сценография ”.

Сред номинираните т. година е режисьорът в Пловдивската драма Стайко Мурджев, само че с постановки с други трупи. С режисурата на спектакъла „ Еквус “ от Питър Шафър в Младежки спектакъл „ Николай Бинев “ той ще се състезава с  Галин Стоев, препоръчан за оценката за „ Танцът Делхи “ от Иван Вирипаев в Народния спектакъл „ Иван Вазов “, и с Явор Гърдев, сложил пиесата „ Пияните ” от Иван Вирипаев в Малък градски спектакъл „ Зад канала “.

В раздела „ Майсторско техническо реализиране ” Мурджев ще се бори за приза отново против „ Танцът Делхи “, само че този път с „ Франкенщайн “ от Ник Диър по романа на Мери Шели в спектакъл „ София “.

За водеща мъжка роля са номинирани Захари Бахаров за Бае Славе в моноспектакъла „ Чамкория “ по романа на Милен Русков на режисьора Явор Гърдев в Театър 199, Иван Юруков за Хорас в „ Лисичета “ от Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева, Народен спектакъл „ Иван Вазов “, и  Мариус Куркински за авторския му моноспектакъл „ Черното пиле “ по разкази на Николай Хайтов на продуцентска къща „ Ажур Пико “.

Радена Вълканова за Жена на възраст в „ Танцът Делхи “,   Радина Кърджилова за Екатерина в същия театър и  Теодора Духовникова за Регина в „ Лисичета “ са номинациите за основна женска роля.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР