Литературната класика на Виктор Юго от XIX век. Парижката Света

...
Литературната класика на Виктор Юго от XIX век. Парижката Света
Коментари Харесай

"Парижката Света Богородица" оглави френските бестселъри след пожара в "Нотр Дам"

Литературната класика на Виктор Юго от XIX век. " Парижката Света Богородица " завладя топ местата в класацията за бестселъри във Франция след разразилия се в понеделник пожар в 850-годишната парижка катедрала " Нотр Дам ", където се развива огромна част от неговото деяние.

В сряда заран разнообразни издания на романа от 1831 година заемаха първо, трето, пето, седмо и осмо място в листата на " Амазон " за най-продаваните книги във Франция. Печатно издание, разказваща историята на готическия архитектурен шедьовър, пък се подреди на шесто място.
Това оживление в продажбите удостовери френската наклонност литературата да се трансформира в разтуха, когато скръбта е на национално равнище. По същия метод книгата " Подвижен празник " на Ърнест Хемингуей, разказваща спомените на писателя за питейните заведения и кафенетата в Париж през 20-те години на предишния век, стана най-бързо продаваната книга във Франция след терористичните офанзиви от ноември 2015 година.

Действието в епичния разказ на Юго се развива през 1482 година и споделя за красивата циганка Есмералда, която превзема сърцата на доста хора, само че най-много на Квазимодо - полуслепия и ням гърбушко, който бие камбаните на " Нотр Дам ".

Според голям брой критици в действителност основен воин в романа е самата катедрала. Юго стартира да написа книгата през 1829 година, с цел да притегли вниманието към значимостта на готическата архитектура във френската столица, която по това време е подценявана, престроявана или заличавана, с цел да направи място за нови постройки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР