Листваната на Nasdaq технологична компания Yandex NV обяви в понеделник,

...
Листваната на Nasdaq технологична компания Yandex NV обяви в понеделник,
Коментари Харесай

Yandex NV продава руските си активи за 5,2 млрд. долара

Листваната на Nasdaq софтуерна компания Yandex NV разгласи в понеделник, че е договорила 475 милиарда рубли (5,21 милиарда долара) в брой и акции за продажбата на съветските си активи на консорциум от локални вложители, в това число фонд, чийто краен притежател е петролната компания Lukoil.    Често наричана " съветският Гугъл ", софтуерната компания Yandex създава разнообразни онлайн услуги, в това число търсене, реклама и транспорт на пасажери, и беше една от дребното съветски компании с капацитет да се трансформира в световен бизнес, до момента в който съветските войски не нахлуха в Украйна през февруари 2022 г.    Сделката ще докара до това най-големият софтуерен състезател в страната да премине напълно под съветска благосъстоятелност, затвърждавайки отдръпването на компанията от западните софтуерни среди, които в миналото ухажваше.   

Yandex и Кремъл водят договаряния от към 18 месеца, с цел да се опитат да отделят съветските предприятия на компанията от нидерландската им майка Yandex NV. 
Продажната цена отразява " наложителна отстъпка от най-малко 50% от " справедливата стойност ", декларират от Yandex NV. Сделките, включващи продажба на задгранични активи, би трябвало да бъдат утвърдени от съветското държавно управление и изискват отстъпка от най-малко 50%.    За задачите на договорката пазарната капитализация на Yandex е изчислена на 10,2 милиарда $ въз основа на тримесечната среднопретеглена стойност на акциите на компанията на Московската борса. В края на 2021 година, преди нахлуването на Русия в Украйна, пазарната капитализация на Yandex приближава 30 милиарда Долара. Понастоящем съвсем 88% от структурата на собствеността на Yandex включва доста акционери от западни фондове.    Yandex NV разяснява, че договорката ще се състои от паричен еквивалент в размер на минимум 230 милиарда рубли и до към 176 млн. акции клас А.    " Сделката ще бъде изповядана в китайски юани отвън Русия ", се споделя в изказването на Yandex NV.   

Извънредни обстоятелства 
Купувачът, Consortium.First, е новосформиран капиталов фонд, ръководен от Solid Management. Той е управителен от членове на висшия управнически екип на Yandex в Русия и е подсилен от четирима вложители, в това число Argonaut, капиталов фонд, чийто главен притежател е Lukoil. Сред купувачите са и три други компании - Infinity Management, IT.Elaboration и Meridian-Servis - благосъстоятелност надлежно на Александър Чачава, Павел Прас и Александър Рязанов, оповестяват от Yandex NV, като прецизират, че нито един от членовете на консорциума не е обект на наказания от страна на Съединени американски щати, Европейски Съюз, Обединеното кралство или Швейцария. Това условие е изключило доста други евентуални съветски купувачи.    Продажбата, откакто получи утвърждение от регулаторните органи и акционерите, ще бъде осъществена на два стадия, като първият от тях се чака да завърши през първата половина на 2024 година, а вторият - в границите на седем седмици по-късно.    Yandex NV възнамерява да изтегли акциите си клас А от Московската борса. Джон Бойнтън, ръководител на борда на шефовете на Yandex NV, разяснява, че екипът е намерил най-хубавото допустимо решение за своите акционери и консуматори при " изключителни условия ".    Yandex NV ще резервира портфолио от четири софтуерни предприятия в ранен стадий на развиване в секторите на облачните технологии, решенията за данни, самоуправлението и просветителните технологии. Тя ще резервира и центъра си за данни във Финландия, както и " главния актив на интелектуалната благосъстоятелност " от 1300 чиновници и преходните лицензи до 2024 г. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР