Листите на коалиция Продължаваме промяната - Демократична България потвърдиха, че

...
Листите на коалиция Продължаваме промяната - Демократична България потвърдиха, че
Коментари Харесай

"Обеззеленяване" или "Същото, но по-сигурно": защо популярни екоактивисти не са в листите

Листите на коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " потвърдиха, че в идващия парламент няма да вземат участие някои от най-популярните деятели на природозащитни дела в България, като Тома Белев, Борислав Сандов, Зорница Стратиева ( " Демократична България " ) и Александър Дунчев ( " Продължаваме промяната " ). Други разпознаваеми лица - Иван Велов, Зарица Динкова, Иван Калчев-Глиги, Васил Гюров, са претенденти, само че на задни позиции с най-малък късмет за влизане в Народното събрание.

По информация на " Дневник " решението е провокирало неодобрение измежду част от членовете на " Зелено придвижване " - партията, от чиито листи до момента се кандидатираха множеството известни природозащитници (част от обединяването " Демократична България ", дружно с ДСБ и " Да, България " ). Особено след поръчките на водачите на новата коалиция тя да търси поддръжка от цивилен сдружения и начинания и да се трансформира в техен изразител в Народното събрание. До обществени пререкания обаче не се чака да се стигне, с цел да бъдат непокътнати възможностите на партията да вкара свои представители в новото Народно заседание.

Проверка на " Дневник " сподели, че част от известните лица са се отказали сами да вземат участие в Народното събрание, само че това не значи, че не биха работили с обединението след изборите. Според източници от " Зелено придвижване " пък партията има шансове да резервира позициите си от неотдавна завършилото Народно заседание и да вкара още веднъж трима депутати.

Сложните съдружни договаряния

Неофициално представител на " Зелено придвижване " разяснява, че при разширението на обединението борбата за места в кандидатдепутатските листи е била още по-трудна от всекидневно, защото за подобен брой избираеми места имало доста повече кандидати.

Преговорите се водели с презумпцията, че обединението ще има в новия парламент най-малко толкоз депутати, колкото имаха дружно в предходния - 73 (53 от " Продължаваме промяната " и 20 от " Демократична България " ). Вътре в обединяването " Демократична България " ангажимента също била да се съблюдава пропорцията на представителството на депутати в последния парламент сред " Зелено придвижване ", ДСБ и " Да, България " - 3:8:9.
Според същия източник в договарянията за листи при предходни избори фактически е имало повече претенденти, само че с по-малки шансове за влизане в Народното събрание. Сега описът с вероятните " зелени депутати " бил по-малък, само че пък вероятността да влязат се увеличавала поради общия резултат на обединението. " В последна сметка е същото, само че в този момент е по-сигурно ", счита той.

Има ли " обеззеленяване "

Неофициално различен източник от " Зелено придвижване " заключи процесите в партията като " обеззеленяване " с аргумента, че разпознаваеми природозащитници или не са в листите, или още веднъж са на неизбираеми места, за сметка на партийни фрагменти, които не са известни на необятната публика.

Като образци недоволните от листите показват Борислав Сандов, някогашен съпредседател на " Зелено придвижване " и министър на околната среда в кабинета на Кирил Петков; Тома Белев, дълготраен специалист по ръководство на предпазените територии и зам.-министър на околната среда в кабинета " Петков " ; Иван Велов, народен представител в 45-ия парламент, юрист по екологични каузи и шеф на кабинета на Сандов като министър; Зорница Стратиева, която беше народен представител в 46-ото и 47-ото Народно заседание и лидер на листата на " Демократична България " в Перник, само че отпадна по-късно.

Във " Facebook " Зорница Стратиева разгласи, че този път не взе участие в кандидатдепутатската конкуренция по персонални аргументи и предложи на съидейниците си в Перник да поддържат Евгения Мирчева, която е седма в локалната листа.



Пред " Дневник " Тома Белев, който до момента в никакъв случай не е бил народен представител, разяснява, че решението въобще да не бъде номиниран е негово и че има други проекти за идващите месеци. На предходните локални избори той стана общински консултант в София, само че приключи предварително мандата си, с цел да работи в Министерството на околната среда през 2022 година
По неофициална информация на " Дневник " до отпадането на Борислав Сандов от листите се е стигнало след гласоподаване вътре в партията. Първоначално му било препоръчано избираемо, само че не първо, място в листата на " Продължаваме промяната - " Демократична България " в Бургас, само че той го е отказал. След това се е разколебал, само че при вътрешнопартийно гласоподаване победила кандидатурата на Даниела Божилова.

 Новите остарели и старите нови: кои са водачите за изборите на 2 април Новите остарели и старите нови: кои са водачите за изборите на 2 април

Пред " Дневник " Сандов разяснява сбито, че след сюжета с Александър Дунчев ( поради отхвърли да води в София-област) не желае да нагнетява в допълнение напрежение. Той уточни, че счита " Продължаваме промяната - Демократична България " за " единственото допустимо решение за България ", макар " вътрешнопартийните динамичности " в " Зелено придвижване ".

Кои са тримата сигурни

Заради упования резултат на " Продължаваме промяната - " Демократична България " на изборите за съвсем сигурни депутати от " Зелено придвижване " се считат: В последното Народно заседание партията още веднъж беше показана от Панев и Мутафчиева, а третият народен представител беше Албена Симеонова. За идните избори тя е последна в листата на обединението в Добрич.

Трудната игра на преференции

Част от разпознаваемите бранители на околната среда в листите на " Продължаваме промяната - Демократична България " откриха и този път места в листите, само че на неизбираеми позиции. Музикантът Васил Гюров и Иван Калчев-Глиги, чието име стана изключително известно в последната година поради присъединяване във войната в Украйна, още веднъж са в дъното на листите, както и на предходните избори. Гюров е 36-и в 23 МИР, Калчев е финален в 24 МИР, а Зарица Динкова - 16-а в 25 МИР в София. Евгения Мирчева е седма в Перник, където на последните избори " Продължаваме промяната " имаше един мандат, а " Демократична България " остана без представител. Преди седмица пред " Дневник " Васил Гюров разяснява, че демонстрира схващане, че не може да е на някое от първите места в листите, тъй като обединението е необятна и с доста кандидати.

На граничното шесто място в 25-и регион в София е Цветелина Симеонова -Заркин (от партията на Кирил Петков и Асен Василев). През октомври 2022 година " Продължаваме промяната " и " Демократична България " взеха общо шест мандата от региона.

Ако новата коалиция получи по-широка от предстоящата към този момент поддръжка, се счита, че шансове за влизане в Народното събрание имат още " зелени депутати ": Николай Сиджимов, зам.-министър на околната среда в кабинета " Петков ", е на трето място в Сливен; Васил Тодев, екоактивист, е трети в листата в Пазарджик; Добромира Костова, съпредседател на " Зелено придвижване ", е шеста в листата в Пловдив.

Традиционно представителите на " Зелено придвижване " разчитат за представянето си на дейния преференциален избор, който разрешава да се разместят подредените от партийните централи листи. Този път обаче задачата наподобява много по-трудна, тъй като с цел да сработи преференцията, претендентът би трябвало да получи персонален избор от най-малко 7% от гласовете за съответната партия или коалиция. Това значи, че колкото по-голяма поддръжка получи обединението, толкоз повече гласове ще са нужни за разбъркване на листите ѝ.

Най-важното за листите на Избори 2023
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР