Листи на чакащи за противогрипни ваксини. От няколко дни аптеки

...
Листи на чакащи за противогрипни ваксини. От няколко дни аптеки
Коментари Харесай

Заради големия интерес: Листи на чакащи за противогрипни ваксини в аптеките

Листи на чакащи за противогрипни ваксини. От няколко дни аптеки вършат описи с искащи да си купят ваксина. Първите 80 000 дози за свободна продажба към този момент са разпределят в аптеките. Заради огромното търсене фармацевтите чакат количествата да се изчерпят за няколко дни.

Тази година за свободния пазар в България са планувани към 160 000 дози противогрипни ваксини. Половината към този момент са доставени.

" Всички аптеки са поръчали доста повече в сравнение с ще им бъде доставено. Последните 2-3 дни сме записвали хора. Имаме и корпоративни клиенти, които желаят стотици от време на време ", сподели Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Втората доставка противогрипни ваксини се чака в средата на октомври.

" Миналата година съвсем нямаше дефицит. Предполагам че с тазгодишните бройки почти ще запълним действителното търсене, тъй като имаме информация какво е било предходната година ", сподели доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Увеличение на количествата противогрипни ваксини за свободния пазар няма, оповестиха за " По света и у нас " от двете компании производители.

За сметка на това обаче, по програмата за имунизация на хора над 65 години ще бъдат доставени с към 50 000 дози повече спрямо предходната година. Така след 15 октомври към 230 000 възрастни ще могат да се имунизират гратис против грип при персоналния си доктор.

" Надявам се, че отново ще се прояви здравия разсъдък и ще си потърсят персоналните лекари и ще бъдат имунизирани. Това е едно мощно оръжие в тази ситуация дори гратис за този контингент хора, с което те естествено ще прекарат по-добре зимния интервал ", сподели доктор Николай Брънзалов, общопрактикуващ доктор.

Няма спънка ваксинираните против коронавирус да си слагат и противогрипна ваксина.

" Трябва да има 2 седмици период сред обособените имунизации. Така,че няма взаимна взаимозависимост сред тях ", сподели доц Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Тази година се чака да ни нападат вариантите Виктория, Камбоджа, Вашингтон и Пукет. Експертите предизвестяват, че е допустимо да има по-сериозно разпространяване на грип този сезон.

" Имунитетът е отслабен и от там чувствителността на популацията към грипните вируси е по-висока. Може би в случай че се разхлабят ограниченията, това би помогнало за разпространяването на грипните вируси ", сподели проф. Нели Корсун, шеф на Националната грипна лаборатория, НЦЗПБ.

В някои страни се е нараснала циркулацията на вируса от вида H3N2, който визира най-малките и най-възрастните. Усложненията са чести и изискват болнично лекуване, смъртността от този вид грип е висока.

По тематиката работиха:
А. Шаламанов, М. Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР