Листата на видния иракски шиитски духовник Муктада Садр спечели най-много

...
Листата на видния иракски шиитски духовник Муктада Садр спечели най-много
Коментари Харесай

Листата на влиятелния шиитски духовник Муктада Садр печели най-много места в иракския парламент

Листата на видния иракски шиитски свещеник Муктада Садр завоюва най-вече места в иракския парламент - 54, заяви през днешния ден централната изборна комисия, предадоха Ройтерс и ДПА.

На второ място с 47 места е блокът Ал Фатах на Хади ал Амири, командващ на подкрепяните от Иран шиитски милиции, които се биха против екстремистите от "Ислямска страна ", а блокът на иракския министър председател Хайдер ал Абади остана трети с 42 места.

На 12 май иракчаните гласоподаваха за 329-местния си парламент.

Премиерът Абади се надяваше да завоюва втори мандат, откакто разгласи победа над джихадистите, които през 2014 година завзеха огромни територии.

Избирателната интензивност бе към 44,5 на 100, много под интензивността от 60 на 100 на изборите през 2014 година

След оповестяването на резултатите Садр благодари посредством Туитър на тези, които са дали своят вот за неговия блок и даде обещание да не ги подведе. "С вота ви печелят Ирак и промените, ние няма да ви разочароваме ", съобщи той. В листата му влизат комунистическа партия и членове на сунитската общественост.

Садр стана прочут по света, когато с милициите си застана отпред на борбата против американските бойци след нахлуването в Ирак. В последните години той играеше националистическа роля, мобилизирайки почитателите си за митинги против корупцията на ръководещите и призовавайки за промени. Тази седмица той предложения водачите на другите политически блокове на диалози за образуване на технократско държавно управление и даде обещание да се бори с корупцията.

Избирателната комисия следва да прегледа възраженията на няколко претенденти, които желаеха отменяне на резултатите. След това ще се събере Народното събрание, с цел да избере ръководител на законодателното заседание, а след това и президент. Според иракската конституция шефът на Народното събрание би трябвало да е сунит, а президентът кюрд. Следващият стадий е възлагането на най-големия блок на задачата да образува държавно управление. Премиерът би трябвало да е шиит.

Садр не може да стане министър председател, тъй като не се е кандидатирал на изборите, само че успеха на неговия блок го слага в мощна позиция при определянето на шефа на държавното управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР