Листата на доматите са пълноценен орган на това толкоз разпространено

...
Листата на доматите са пълноценен орган на това толкоз разпространено
Коментари Харесай

Това е най- важното нещо, което трябва да правите, ако искате голяма реколта домати

Листата на доматите са пълностоен орган на това толкова публикувано у нас растение, тъкмо като корените или стъблата. Те дават отговор за храненето и дишането на този зарзават.

Поради това на пръв взор концепцията за премахването им наподобява ненапълно неприемлива – за какво да осакатяваме растението? Но ние сме уверени и ще ви покажем, че от време на време това е просто нужно.
Много градинари са чували, че долните листа на доматите е належащо да се режат. Защо се прави това?

Причините за унищожаване на долните листа са няколко.
На първо място, този способ разрешава да се усъвършенства циркулацията на въздуха и да се улесни достъпа му до първите плодове.

На второ място, заради непрекъснатото проветряване, на повърхността на почвата не се задържа влага. Именно непотребната влага постоянно е причина за развиването на гъбични болести при доматите, а долните листа са първите, които ще бъдат атакувани от тези вредители. Най-опасните заболявания за доматите са – фитофтора (мана по доматите) и кафяви петна – пораждат точно заради високата мокрота.

На трето място, подрязването на долните листа предотвратява прекомерното им втвърдяване. След него плодовете по-добре се осветяват от слънцето, с помощта на което по-бързо узряват и стават по-вкусни.

Премахването на долните листа е належащо да се извърши тогава, когато стартират да порастват първите плодове. По-ранно подкастряне на листата не се предлага, тъй като в стадия на разцвет и завързване, плодната китка получава нужните хранителни субстанции от листата. След това плодовете стартират да ги синтезират независимо. Късат се листата до първата плодоносеща китка. При възрастни растения нормално до 30 см от стъблото под първата плодна китка се оголва.

Резитбата е най-добре да се прави в слънчеви сутрини, с цел да може доматите бързо да подсушат и да затворят местата на отрязване. Не е належащо да се отстраняват всички листа едновременно. Препоръчително е да се направи това последователно, като се отстраняват по две листа едновременно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР