Лишените от свобода в наказателната колония в Санкт Петербург очакваха

...
Лишените от свобода в наказателната колония в Санкт Петербург очакваха
Коментари Харесай

Русия набира затворници да се бият в Украйна

Лишените от независимост в наказателната колония в Санкт Петербург чакаха визитата на длъжностни лица, като си мислеха, че това ще бъде някаква ревизия. Вместо това дойдоха мъже в униформи и им предложиха прошка – в случай че се съгласят да се бият в редиците на съветската войска в Украйна.

През идващите дни десетина души напуснали пандиза, съгласно жена, чийто другар излежава присъда там. Говорейки при изискване за анонимност, защото се опасява от репресии, тя споделя, че приятелят ѝ не е бил измежду доброволците, макар че с оставащите години до края на присъдата му, „ не е имало по какъв начин да не мисли за това “.

Макар Русия да продължава да търпи загуби в жива мощ в нашествието си в Украйна, която навлиза в шестия си месец, Кремъл отхвърля да разгласи цялостна готовност – ход, който може да се окаже доста неизвестен за президента Владимир Путин. Вместо това се пристъпва към скрито набиране на бойци, което включва потреблението на пандизчии, с цел да се компенсира дефицитът на жива мощ.

Това се случва и на фона на известията, че стотици съветски бойци отхвърлят да се бият и се пробват да изоставен армията.

“Наблюдаваме голям отлив на хора, които желаят да изоставен зоната на военните дейности  –  такива, които служат отдавна, и тези, които са подписали контракт напълно неотдавна ”, споделя Алексей Табалов, юрист, който управлява групата за правна помощ “Училище за новобранци ”.

Групата регистрира напор от молби от мъже, които желаят да прекратят договорите си, и „ аз персонално оставам с усещането, че всеки, който може, е подготвен да избяга ”, сподели Табалов в изявление за Асошиейтед прес. “А министерството на защитата прави всичко по силите си, с цел да откри хора, които може да убеди да служат ”.

Въпреки че министерството на защитата отхвърля осъществяване на каквито и да било “мобилизационни действия ”, наподобява, че управляващите вършат всицко допустимо, с цел да поддържат записването в армията. Билбордове и реклами в публичния превоз в разнообразни райони афишират: “Ето това е Работа ”, като приканват мъжете да се причислят към професионалната войска. В някои градове управляващите са основали мобилни центрове за набиране на бойци, в това число един на мястото на полумаратона в Сибир през май.

Регионалните администрации основават “доброволчески батальони ”, които са рекламирани по държавната телевизия. Бизнес всекидневникът “Комерсант ” изброи най-малко 40 такива структури в 20 района, като длъжностните лица дават обещание на доброволците месечни заплати, вариращи от равностойността на 2150 до съвсем 5500 $, плюс бонуси.

АП видя, че в уебсайтовете за търсене на работа са оповестени хиляди свободни места за разнообразни военни експерти.

Британските военни оповестиха тази седмица, че Русия е основала нова огромна сухопътна групировка, наречена 3-ти армейски корпус, от „ доброволчески батальони “, които търсят мъже до 50-годишна възраст и изискват единствено приблизително обучение, като оферират „ преференциални парични
бонуси “, откакто бойците бъдат изпратени в Украйна.

Но в медиите се появяват и недоволства, че някои от тях не получават обещаните им заплащания, макар че тези известия не могат да бъдат тествани посредством  независим източник.

В началото на август Табалов съобщи, че е почнал да получава голям брой молби за правна помощ от резервисти, на които е било подредено да вземат участие в двумесечно образование в региони покрай границата с Украйна.

През последните седмици вербуването на пандизчии се прави в цели седем района, споделя Владимир Осечкин, създател на групата за отбрана на правата на пандизчиите „ Гулагу.нет “, базирайки се на пандизчии и техни родственици, с които групата му се е свързала.

Това не е първият случай, в който управляващите употребяват сходна тактичност – по време на Втората международна война Съветският съюз е употребявал “затворнически батальони ”.

Самата Русия също не е и единствена в това отношение. В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски даде обещание прошка на военните ветерани зад решетките, в случай че се включат като доброволци в бойните дейности, макар че остава неразбираемо дали от това е произлязло нещо.

При сегашните условия, споделя Осечкин, не министерството на защитата е това, което набира пандизчии – работата се прави от частната съветска военна мощ в сянка, Групата “Вагнер ”.

Евгений Пригожин, бизнесмен, прочут като “готвача на Путин ” поради договорите си за кетъринг с Кремъл, за който се твърди, че финансира и управлява “Вагнер ”, отхвърли известията, че персонално е посещавал затвори, с цел да набира наказани, в документално изказване, публикувано от негови представители този месец. Всъщност Пригожин отхвърля да има каквито и да било връзки с “Вагнер ”, за която се твърди, че е изпращала военни наемници тук-там като Сирия и Субсахарска Африка.

Според Осечкин в началото на пандизчии с опит в региона на военното дело или правоприлагането е било препоръчано да заминат за Украйна, само че по-късно това е било разширено до пандизчии с друг опит. Той е пресметнал, че в края на юли към 1500 души са кандидатствали, примамени от обещанията за огромни заплати и вероятно опрощение.

Сега, добави той, доста от тези доброволци или техните фамилии се свързват с него и желаят да се измъкнат от уговорките си, като му споделят: “Наистина не желая да отида ”.

Според дамата, чийто другар излежава присъдата си в наказателната колония в Санкт Петербург, предложенията за овакантяване на пандиза са “искрица вяра ” за независимост. Но тя споделя, че приятелят й ѝ е споделил, че от 11 доброволци 8 са починали в Украйна. Тя прибавя, че един от доброволците е изразил страдание за решението си и не има вяра, че ще се върне жив.

Разказът ѝ не може да бъде тестван през самостоятелен източник, само че подхожда на многочислените известия на самостоятелни съветски медии и групи за отбрана на човешките права.

Според тези групи и военни адвокати някои бойци и чиновници на правоохранителните органи са отказали да бъдат изпратени в Украйна или се пробват да се върнат вкъщи след няколко седмици или месеци на присъединяване в бойните дейности.

Съобщения в медиите за отхвърли на някои бойци да се борят в Украйна започнаха да се появяват напролет, само че правозащитните групи и юристите започнаха да приказват за броя на отводите, достигащ стотици, през предишния месец.

В средата на юли фондация “Свободна Бурятия ” заяви, че към 150 мъже са съумели да прекратят договорите си с министерството на защитата и да се върнат от Украйна в Бурятия – район в Източен Сибир, който граничи с Монголия.

Някои от военнослужещите са изправени пред последствия. Адвокатът Табалов съобщи, че към 80 други военнослужещи, които са се пробвали да анулират договорите си, са били арестувани в следения от Русия град Брянка в Луганска област в Източна Украйна, съгласно техни родственици. Миналата седмица Табалов съобщи, че центърът за задържане в Брянка е бил затворен поради медийното внимание към него.

Но родител на един от военнослужещите, който е бил арестуван, откакто се е опитал да се освободи от контракта си, съобщи пред АП тази седмица, че някои от тях към момента са арестувани на други места в района. Родителят е помолил да не бъде разпознат от съображения за сигурност.

Табалов сподели, че военнослужещ може да приключи контракта си по основателна причина, което нормално не е мъчно, макар че решението нормално зависи от неговия пълководец. Но добави:,,В изискванията на военни дейности нито един пълководец не би признал сходно нещо, тъй като от кое място ще намерят хора, които да се бият? ”.

Александра Гармажапова, ръководителка на фондация “Свободна Бурятия ”, съобщи пред АП, че бойците и техните родственици се оплакват от командири, които късат заповедите за преустановяване на контракта и заплашват „ отказващите се “ със правосъдно гонене. Фондацията оповестява, че от края на юли е получила стотици молби от бойци, които желаят да прекратят договорите си.

“Получавам известия всеки ден ”, сподели Гармажапова.

Табалов сподели, че някои бойци се оплакват, че са били излъгани за това къде отиват и не са очаквали да попаднат във военна зона, до момента в който други са изтощени от боевете и не са в положение да не престават.

Много рядко се оказва, че те са стимулирани от антивоенни убеждения, сподели юристът.

Русия ще продължи да се сблъсква с проблеми, свързани с бойци, които отхвърлят да се бият, сподели военният анализатор Майкъл Кофман, само че не трябва да се подценява способността на Русия да „ оправя с неразбория  … с половинчати ограничения ”.

„ Ще има доста хора, които напущат или хора, които по принцип не желаят да отиват в армията ”, сподели Кофман, шеф на основаната в американския щат  Вирджиния Програма за проучване на Русия към Центъра за военноморски разбори, в скорошен подкаст. “И ползват доста ограничения, с цел да се опитат да държат хората под надзор. Но в последна сметка те не могат да създадат кой знае какво. “

Източник: БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР