„Лишени от право да избират по-евтини генерични лекарства са само

...
„Лишени от право да избират по-евтини генерични лекарства са само
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Само ние и още две държави в Европа сме лишени от евтини генерични лекарства

„ Лишени от право да избират по-евтини генерични медикаменти са единствено три страни в Европа – България, Малта и Австрия. Всички останали страни са дали правото на пациента като отиде в аптеката да реши дали да си купи по-скъпото или по евтиното, само че също потвърдено лекарство “. Това съобщи водачът на НФСБ Валери Симеонов в утринния блок на " Нова телевизия " през днешния ден.

НФСБ настоя още при правене на Програмата за ръководство на съдружното държавно управление през 2017 година да се вкара текст, който да даде опция на българския жител, по негово предпочитание, да избере по-евтино генерично лекарство. „ Това ще понижи разноските на хората за медикаменти – изключително на пенсионерите, когато хората са финансово затруднени и изключително в миг на рецесия, като настоящия “, акцентира Валери Симеонов.

Генерикът е лекарство, за което е изминал лицензионният период и това го прави на ниска цена, в случай, че то е извънредно дейно, изясни Валери Симеонов и даде образец с аспирина – „ който през 90-те години струваше по 2-3 стотинки едното аспиринче, а през днешния ден сме принудени да купуваме Упсарин, Аспирин Байер или нещо още по-скъпо “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР