Лишаване от защита, подвеждане за даване на показания и незапознаване

...
Лишаване от защита, подвеждане за даване на показания и незапознаване
Коментари Харесай

Доклад на ЕС: Правата на арестантите в България се погазват често

Лишаване от отбрана, заблуждение за предоставяне на показания и незапознаване на арестуваните лица с правата им по законния ред са постоянно протичащи се практики в България, сочи отчет на Агенциятя на Европейски Съюз за главните права. Освен у нас, документът включва изследвания в Австрия, Дания, Франция, Гърция, Холандия, Полша и Румъния.
Според посочени в отчета отзиви на анонимни юристи постоянно задържаните не биват ясно осведомени от полицията за повода за задържането им. Водят се „ беседи “ преди идването на юрист, с цел да се измъкне информиция от арестанта, който може да каже нещо, за което не е бил питан, в желанието си да бъде освободен по-бързо. Водилите „ беседите “ след това може да се появят в съда като очевидци.

В преобладаващата част от случаите жителите не получават информацията за правата си да мълчат и да повикат юрист. Цитирано е изказване на служител на реда, че арестантите нямат потребност от юрист при 24-часово задържане, а едвам когато се взема решение дали да им се повдигат обвиняване. Това е в цялостно несъгласие с разпоредбите в Европейски Съюз, а е представено и обяснение на български съдии, които акцентират, че разпитите без юрист нямат правна стойност и са негодни като доказателство.

Проблеми има и при попълване на документите за задържане. То се прави небрежно и задържаният няма опция да се увери какво значат цитираните членове е алинеи от законите. Отделен проблем е, че арестантите постоянно се тормозят от цената на правната помощ.

Задържани пък настояват, че при ареста не са им били пояснени аргументите за задържането.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР