Лисабон страда от популярността си. Градът с население от половин

...
Лисабон страда от популярността си. Градът с население от половин
Коментари Харесай

Вижте защо този европейски град страда от туристите

Лисабон страда от известността си. Градът с население от половин милион души посреща годишно по шест милиона туристи. Цените на парцелите са станали астрономически, от ден на ден лисабонци са принудени да се изнасят.

Атмосферата в лисабонския квартал Грака е нагнетена: жителите му стават все по-малко, а настроението им от ден на ден се утежнява. Нищо чудно, тъй като още от ранна заран тълпи от туристи тракат с куфарите си по криволичещите улички и от ден на ден остарели жилища биват преустройвани в съвременни хотелски стаи. Шест милиона туристи са посетили предходната година португалската столица - същинско проклинание за жителите на старите градски квартали, за които остава все по-малко място родния им град.

Все повече лисабонци се оплакват от туристическата инвазия. Градът заплаща висока цена за нея - той губи своя темперамент, а качеството на живота за жителите му спада. Че нещата са излезли от релсите, потвърждават и статистиките. В града с население от 500 хиляди души годишно идват по шест милиона туристи; в испанската столица Мадрид жителите са 3,3 млн., а туристите 12 млн.

" Трудно ще срещнеш лисабонец в Лисабон ", майтапи се Луиш Пайсана. Той е ръководител на сдружението на жителите в обичайния квартал Байро Алто, който е измежду най-посещаваните от туристи. По-лошо е обаче, че както тук, по този начин и във всички обичайни квартали в историческата част на града се отчуждава от ден на ден жилищна повърхност. " Предишните евтини квартири биват преустройвани в съвременни курортни жилища ", показва Пайсана. Бишите наематели, които не могат да заплащат новите, извънредно високи наеми, биват изхвърляни от жилищата им, изяснява той. Все повече лисабонци са принудени да се изселват в близките градове, тъй като към този момент не могат да си разрешат скъпотията в столицата.

Бившите наематели са принудени да се изнасят

Срещу този развой на всеобща замяна на популацията стартира да се надига неодобрение. " На 79 години съм, роден съм тук и ще се махна отсам, чак когато умра ", споделя Фелисидаде Силва, която живее в известния лисабонски квартал Алфама. Хазаинът ѝ прекратил контракта - по в това време към този момент познатата в Лисабон скица, а точно, като първо оповестил, че жилището му би трябвало за персонално прилагане, по-късно го ремонтирал и след това почнал да го отдава чартърен на туристи.

Администрацията на града в това време е заела към този момент няколко юристи, които оказват помощ на жители в сходни случаи. Пенсионерката Фелисидаде Силва желае да се бори за жилището си. Кварталният квет Мигуел Коельо приказва за обществена бездна, която се отваря в обичайните квартали на града в резултат на туризма. Близо 3500-те жилища, осъвременени и превърнати в жилища за туристи, са недостъпни за лисабонци със междинен месечен приход под 1000 евро.

На това от горната страна се прибавя и нашествието от туристи. Още от ранна заран опашката от туристи на площад „ Мартим-Мониз “ към този момент е безкрайна - всички желаят да се повозят из града на популярната трамвайна линия номер 28; а за по-възрастните лисабонци от квартала, които към този момент не могат да карат кола, тя е единственото транспортно средство и за жалост – постоянно недостъпно.

Качеството на живота пада

Цените на парцелите в квартала са станали безусловно астрономически, тогавашните дюкянчета са преустроени в магазини за сувенири. Включително и затова кметът Коельо е стартирал гражданска самодейност против обезлюдяването на остарялата част на града. Дали самодейността ще помогне, не се знае. " Общината се интересува единствено от парите, които носи туризмът. На основния кмет не му пука, че качеството на живот на лисабонците пада ", възмущава се Луиш Пайсана.

Кметът на Лисабон Фернандо Медина има огромни проекти. Лисабон към този момент се е наложил като туристическо средище, само че може да приема и още повече туристи, счита той. Международни прояви от рода на песенния конкурс " Евровизия " са напряко идеални за задачата, те биха създали Лисабон още по-популярен, счита той. Благодарение на " Евровизия " за Лисабон в този момент приказват всички, броят на туристите през тази година сигурно още веднъж доста е повишен. За злощастие на лисабонци, гневи се Луиш Пайсана. В знак на митинг той въобще не гледал тазгодишната " Евровизия ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР