Лисабон Решителният германски канцлер Ангела Меркел рядко признава, че греши.

...
Лисабон Решителният германски канцлер Ангела Меркел рядко признава, че греши.
Коментари Харесай

Foreign Policy: Португалия изгрява като процъфтяваща антигерманска сила в Европа

Лисабон Решителният немски канцлер Ангела Меркел рядко признава, че бърка. Но тази есен, ставайки дума за вярата ѝ в ограниченията за бюджетни ограничавания в Европа, Меркел дружно с финансовия си министър Волфганг Шойбле, направи това – най-малко на каузи, в случай че не на думи, разяснява изданието Foreign Policy .

Германците използваха своята огромна тежест за избирането на левия икономист Марио Сентено, министър на финансите на Португалия, за апетитния пост ръководител на Еврогрупата. През януари Сентено, приключил в " Харвард " от Португалската социалистическа партия ще напусне Лисабон, с цел да наследи настоящия ръководител Йерун Дейселблум. Холандецът бе значим съдружник за Германия през последните години, поемайки задачата да назидае прахосническите южноевропейци и преднамерено провокирайки разделяне сред европейския Север и Юг, което остава и до през днешния ден.

Сентено съставлява промяна на посоката. Досега той представляваше южноевропейска страна, Португалия, която получи 78 милиарда евро избавителен заем от другите страни членки на Европейски Съюз по време на финансовата рецесия. Но даже още по видимо е, че Сентено е част от ляво държавно управление с поддръжка на Комунистическата партия, което надскочи заповедите от северните кредитори и от „ Тройката “, формирана от Европейската централна банка, Европейската комисия и МВФ.

Остава да се види дали появяването на Сентено благодарение на Берлин съставлява изместване в немското икономическо мислене. Преди по-малко от две години Шойбле, най-яростният фискален ястреб на Еврозоната, предизвести Португалия, че отводът ѝ да следва разпоредбите ще повлече стопанската система ѝ и ще я накара да желае друга интернационална избавителна стратегия. Но оттогава насам деликатно подбраните отклонения на Лисабон завоюваха овации даже и от почитателите на бюджетната дисциплинираност, в това число и от самия Шойбле.

Португалия потвърди, че даже стопанска система в усложнение може да се опълчва на налаганите от Германия бюджетни ограничавания в Европейски Съюз, и все пак да успее. Но това не значи, че единствено тъй като Сентено е бил в лявото португалско държавно управление, ще организира амбициозна политика в Брюксел. Като ръководител на Еврогрупата, той ще има изпълнителни пълномощия в институция, която става все по-значителна по време на финансовите рецесии и ще бъде от първостепенно значение при направляването на реформения развой, който към момента следва.

Еврогрупата в началото бе основана като неофициален конгрес за финансовите министри, на който те да обменят гледни точки, само че в този момент следи националните проектобюджети и избавителни стратегии като част от икономическото наблюдаване, въведено като последица от рецесиите. Председателят е основна фигура в развиването на Еврозоната, макар че тя е остро подложена на критика като непрозрачна и недемократична, тъй като не е обект на парламентарно наблюдаване, нито и протоколите ѝ са обществени.

Сентено, както и португалското държавно управление, на което служи, към този момент символизира опцията за появяването в Европа на нова, по-малко немска, идеологическа епоха на икономическо ръководство. Лисабон е първото южноевропейско държавно управление, измъкнало се от блатото на задлъжняването и стагнацията. Икономиката минава през най-бързото си разширение за последното десетилетие и нарастване на растежа се чака през идната година, което ще понижи бюджетния недостиг на страната до 1% от нейния Брутният вътрешен продукт – най-ниския за последните 40 години. Безработицата тази година падна до 9,2% от 17,5% през 2013 година, а износът набира скорост. (Въпреки това външният дълг на Португалия към момента съставлява 128% от нейния Брутният вътрешен продукт – белег, че към момента не се е измъкнала докрай).

„ Назначаването на Сентено съставлява смяна в политиката в Еврозоната “, счита Густав Хорн, икономист от немския проучвателен институт „ Ханс-Бьоклер-Щифунг “. „ Това е признание, че твърдото определяне на бюджетни и фискални ограничавания не работи, което можем да забележим в Гърция. Намаляването на бюджета и налозите по време на рецесия единствено утежнява нещата. Методът на деяние на Португалия бе друг: първо дано подкараме още веднъж стопанската система, след това ще оправим бюджета. Меркел в този момент очевидно схваща това “, добави той.

Пътят на Португалия назад в фамилията на здравите европейски стопански системи не се виждаше на никое място, когато през 2010 година страната попадна в примката на дълга, която заплете доста от нейните задлъжнели южноевропейски съседи. Въвеждането на еврото 11 години преди този момент намали конкурентоспособността на страната, привикнала да си играе със цената на паричната единица, с цел да извлече удобни условия в комерсиалните контракти. Това даваше на Португалия елементарен достъп до съвсем неограничени заеми – които бяха изхарчени за недвижимо имущество, строителни планове и високорискови финансови артикули. Брутният вътрешен продукт нарастваше. Но откакто балонът се спука и пристигна време заемите да се изплащат, Португалия загази, както и другите, разкривайки завещание от погрешно ръководство, счетоводни игри и разсипнически обществен бранш.

За да се избави от фалит, Португалия подписа избавителна стратегия през 2011 година Това бе придружено от добре познатите указания да се понижи бюджетния недостиг, да се понижат заплатите и пенсиите, да се понижат публичните разноски и в общи линии да се съблюдават изискванията на фискалната политика на Европейски Съюз. Консервативното държавно управление на Португалия по това време чинно наложи понижаване на налозите и орязване на заплатите на публичните чиновници, четири национални празника бяха зачеркнати и доста от публични компании бяха приватизирани. Само за две години бюджетът за обучение в страната бе орязан с 23%. Както и се очакваше безработицата скочи, а стопанската система навлезе в застой.

В резултат на това през 2015 година на власт пристигна държавно управление на малцинството на Социалистическата партия, водено от ветерана социалдемократ Антонио Коста с кимване към Португалската комунистическа партия, Зелените и Независимите марксисти в Народното събрание. Правителството на Коста стана очевидец на грозното проваляне на гръцкото държавно управление, водено от партията СИРИЗА, която отхвърли изискванията на „ Тройката “, само че по-късно капитулира под натиска, сблъсквайки се с горчивия избор сред неплатежоспособност (и изхвърчане от еврозоната) или послушание.

По време на предизборната акция Коста, тогава кмет на Лисабон, говореше мъгляво за оборване на режима на ограничавания, само че без подкопаване на рамките на „ Тройката “ – в контрастност с безкомпромисните позиции на СИРИЗА. Вече на власт държавното управление на Коста назначи Сентено за финансов министър. Работещ в Централната банка на Португалия и преподаващ в Лисабонския университет, 51-годишният експерт по трудовия пазар не бе попадал до момента в светлините, до момента в който Коста не му подреди да сътвори икономическата платформа на Социалистическата партия за предизборната акция от 2015 година В университетските кръгове той имаше репутацията на либерал, предпочитащ еластичност в пазара на труда. На поста той потвърди, че е изгряваща звезда: в социологическо изследване от 2017 година той се оказа най-популярният министър в държавното управление, като португалските гласоподаватели споделиха мнение, че той е изправил стопанската система на крайници. Сентено получи мандат да организира стопански промени и, което е най-важното, да рестартира стопанската система, засилвайки търсенето.
„ Напълно е неправилно да се счита, че страна като Португалия може да стане по-конкурентоспособна въз основата на конкурентни фактори от Третия свят “, съобщи Коста по време на изявление пред „ Файненшъл таймс “ от януари 2016 г, акцентирайки желанието на „ Тройката “ да ускори производствеността посредством понижаване на заплатите. Правителството се придържаше към фискалните претенции на „ Тройката “, само че се въздържа от понижаване на пенсиите и заплатите, спря приватизацията на публичното водоснабдяване и на градския превоз, и още веднъж вкара почивни дни по време на националните празници. Въпреки мъмренето на „ Тройката “, минималната работна заплата бе вдигната, а регресивността на налозите – обърната. Социалните помощи бяха увеличени за бедните фамилии.

Въпреки заканите и предсказанията за завършек на света от представителите на Европейски Съюз, ограниченията възпламениха още веднъж вътрешното търсене и вложения през 2016 година Растежът стана постоянен. Година откакто пое властта, държавното управление на Коста можеше да се похвали с 13% скок в корпоративното вложение. „ Португалия усили обществените вложения, ограничи недостига си, понижи безработицата и съумява да поддържа стопански растеж “, написа по-рано тази година журналистът от английското издание „ Гардиън “ Оуен Джоунс. „ Казваха ни, че това е невероятно, и почтено казано – налудничаво “, добави той. През септември интернационалните рейтингови организации още веднъж покачиха кредитния рейтинг на Португалия.

Назначаването на Сентено като ръководител на Еврогрупата съответствува тъкмо с проектите на френския президент Еманюел Макрон за промени. Макрон най-вероятно разчита на Сентено като на съдружник в обвързването на стопанските системи на Еврозоната по-близо една до друга и за рестартиране на растежа в южните страни с капиталова тактика. Гърция остава огромна грижа за Еврозоната, тъй като нейната стопанска система не реагира положително на промените на Шойбле. Институцията сигурно ще разиска облекчаването на ограниченията, наложени върху Гърция по време на пика на дълговата ѝ рецесия.

По тази причина италианският всекидневник „ Ил сол 24 оре “ разяснява: „ Избирането на Сентено може да бъде считано за поврат “. Това ще бъде потвърдено, в случай че Сентено и неговият ориентиран против рестриктивните мерки реформизъм продължи да има поддръжката на Германия – и най-вероятно ще се случи, в случай че идната ръководеща коалиция в страната включва и социалдемократите.

Нека бъдем сигурни - никой в Германия няма да се извини за усмирителната риза, която тя наложи на длъжниците. Но значимото не е дали Меркел ще влезе в историята, посипваща главата си пепел. Подкрепянето на португалските достижения и отпущането колана на задлъжнелите страни, преди всичко Гърция – ще е задоволително обезщетение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР