Лирата скочи и запасите нараснаха, след като турският опозиционен кандидат

...
Лирата скочи и запасите нараснаха, след като турският опозиционен кандидат
Коментари Харесай

Турската лира скочи, след победата на опозиционния кандидат за кмет на Истанбул

Лирата скочи и запасите набъбнаха, откакто турският опозиционен претендент получи безапелационна победа в преизбирането на кметските избори в Истанбул, с което се постави завършек на месеците на неустановеност към повторния локален избор, оповестява Bloomberg. Валутата се повиши с 1.8% по отношение на $ по време на търговията в понеделник.

Опозиционният претендент Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия получи поддръжката на 54,21 на 100 от гласоподавателите в мегаполиса, за Бинали Йълдъръм от Партията на справедливостта и развиването (ПСР) са дали своят вот 44,99 % от гласоподавателите. За претендента за кмет на Истанбул Недждет Гьокчънар са дали своят вот 0,55 % от гласоподавателите, а за Мустафа Илкер Юджел - 0,17 %.

Първоначалното гласоподаване през март бе анулирано, откакто ръководещата партия АК загуби тежко, подклаждайки опасения, че демократичните основи на Турция се разпадат и подтикват спад в лирата.

Новината предизвика повишаване на турската лира към двуседмичен връх към 5,7070 лири за един щатски $ преди локалната валута да стабилизира към 5,7500 равнището, нараствайки с 1,2% в границите на деня.

Докато пазарът с право приветства обстоятелството, че резултатите от тези избори няма да бъдат оспорени, вложителите ще търсят отговори за друго, сподели Инан Демир, икономист от Nomura Plc в Лондон. "Ще има ли повече популизъм? Ще има ли метаморфоза в кабинета? Ще има ли по-голямо националистическо въздействие? "

Инвеститорите са нетърпеливи да видят, дали управляващите ще се оправят с осакатената стопанска система, която е изложена на риск от двойна криза. Лирата загуби над 7% от цената си през тази година, което е най-лошият резултат в разрастващите се пазари след аржентинското песо.

Индексът Borsa Istanbul 100, измежду най-евтините в разрастващите се страни, е добавил 5,2% през 2019 година

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР