Липсват жизненоважни медикаменти за лечение на тежките възпаления на дихателните

...
Липсват жизненоважни медикаменти за лечение на тежките възпаления на дихателните
Коментари Харесай

Липсват жизненоважни медикаменти за недоносените деца |

Липсват жизненоважни лекарства за лекуване на тежките възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със характерни потребности.

За това предизвестяват от фондация " Нашите недоносени деца "  в отворено писмо до Министерството на здравеопазването и Изпълнителната организация по медикаментите.

Става дума за Вентолин (бронходилататор) и Пулмикорт (кортикостероид), чиято наличност, в това число и запас, са изчерпани в аптечните мрежи в по-голямата част от страната. За тези дефицити фондацията е сигнализирана неведнъж през последните месеци от родители на недоносени бебета и дребни деца със характерни потребности, които са в рисковата група за развиване на тежки възпаления на долните дихателни пътища.

Тревожен факт съгласно фондацията е, че Вентолин не попада в интернационалните насоки за лекуване на COVID-19, защото брохоспазмите, при които се ползва, не са признак на инфекцията.

Заради хроничния недостиг на медикаментите от организацията предлагат на институциите да възнамеряват бъдещи поръчки, като имат предвид потребностите на пациентите с хронични респираторни проблеми.

От " Нашите недоносени деца " упорстват за усилване на контрола върху достъпа до посочените медикаменти, които би трябвало да се дават единствено против годна рецепта.

Неправителствената организация за следващ път акцентира нуждата от създаване на указател на недоносените деца и новородените с влошено здравословно положение. Според създателите на отвореното писмо той би бил извънредно потребен за обмисляне на доставките от лекарства.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР