Липсват адекватни правила за работа в Софийския районен съд и

...
Липсват адекватни правила за работа в Софийския районен съд и
Коментари Харесай

Адв. Петя Белелиева: Съдилищата нямат адекватни мерки за възстановяване на работата в тях

Липсват съответни правила за работа в Софийския областен съд и Софийския градски съд в изключителна епидемиологична конюнктура. Това попречва работата на юристи по делата. Това сподели за БГНЕС юристът Петя Белелиева.

Тя се възмути от обстоятелството, че миналите два месеца не са били задоволителни на ръководителите на съдилищата, с цел да начертаят пътя, по който да действат ръководените от тях институции.

„ Първоначално градският съд беше отсрочил делата за 14 и 15 май. Късно нощес срокът беше продължен и те са отсрочени до 22 май “, разяснява Белелиева.

Тя сподели, че това, което са измислили е да се дават каузи за информация, след писмена молба и деловодителят на съответния състав да дефинира време за същото.

„ Това на практика не може да се реализира поради огромното натоварване. Съдът не ми е шеф и не мога да преценявам програмата си с деловодителите, които два месеца са получавали заплатите си. Докато ние поносим загуби към този момент трети месец “, стимулира юристът своето неодобрение.

Тя не утвърждава и желанието на съдилищата да отстранен пейките от коридорите или да се забрани сядането върху тях, както и да бъдат отстранени масите, които се намират пред деловодствата, където до момента са пишели молбите си.

„ Върхът на айсберга е настояването им да влизаме в съда с шлем, маска и ръкавици. Когато се приказва на микрофон през маска няма да се чува нищо, което ще утежни качеството на водения запис. Това обезсмисля нашата отбрана и защита “, уверен е юристът.

Белелиева дефинира като несъответстващо и решението да не се стои вътре в постройката на съда по време на съвещанията и да се позволяват юристи и страни единствено по две каузи, за които се организира намерено правосъдно съвещание в съответна зала.

„ Това ще докара до закъснение на разглеждане на делата извънредно доста. Отделно от това не може да си прегледаме делата в адвокатска стая, тъй като условието е там да се влиза единствено по един “, разяснява още тя.

Адвокатът уточни още, че в уеб страницата на СРС липсва настояща информация, което в допълнение затруднява работата на юристите и даде като позитивен образец страниците на Административен съд – София град и Върховен административен съд, които постоянно актуализират информацията си. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР