Липсват 425 лекарства – каква е причината?425 лекарства по лекарско

...
Липсват 425 лекарства – каква е причината?425 лекарства по лекарско
Коментари Харесай

Липсват 425 лекарства – каква е причината?

Липсват 425 медикаменти – каква е повода?

425 медикаменти по лекарско наставление липсват в аптечната мрежа и при дистрибуторите. 160-170 от тях са жизненоважни и без аналог. Те са предопределени за избран брой заболели и за тях би трябвало да съществува забранителен непрекъснат лист, настрана от този на СЕСПА. Това сподели за „ Телеграф “ ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

„ Отделно липсват и такива без лекарско наставление “, добави той. Костов акцентира, че продължава да няма инсулини в аптеките, тъй като повода за това не е отстранена. „ В голямата си част това се дължи на реекспорт “, уточни ръководителят.

Той разясни, че български медикаменти се изнасят в над 20 страни, базирайки се на лист, оповестен от ИАЛ.

След стартирането на е-рецепти за изписване на медикаменти за диабет и антибиотици в аптечната мрежа не престават да се извършват и хартиени. “Има промени и в други елементи на нормативната база, като да вземем за пример водене на дневници, които стават електронни за отпуснатите предписания “, сподели той и добави, че това забавя обслужването на хората. Според Костов всички предписания би трябвало да са електронни, тъй като сега фармацевтите би трябвало да придвижват данните от хартията в таблица с 10 колони. Председателят на Асоциацията на притежателите на аптеки е уверен, че електронните предписания няма да решат казуса с неналичието на лекарства, тъй като главната причина да няма значими медикаменти в мрежата е реекспортът.

Издадените хартиени предписания за антибиотици ще важат 7 дни. „ До 6 месеца са годни антидиабетните “, уточни той. По думите му ще е належащо време, с цел да се автоматизира процесът. „ Понеже нямаше никакви електронни бели предписания до момента, има потребност от напасване на нещата. Досега единствено по каса изпълнявахме, а в този момент към този момент и на свободна “, разяснява Костов. Той добави, че има лекари, които нямат контракти с НЗОК и нямат програмен продукт, за които новата обстановка ще сътвори стрес.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР