Липсващо в аптеките лекарство за рядка болест притесни пациентите с

Липсващо в аптеките лекарство за рядка болест притесни пациентите с ...

Хора с муковисцидоза се чудят къде им е лекарството.


Липсващо в аптеките лекарство за рядка болест притесни пациентите с муковисцидоза. Лекарството Креон е жизненоважно за тяхното здраве, особено за децата. Креонът се отпуска от Здравна каса, затова болните настояват за намеса на здравния министър.Още по тематаИван не дочака трансплантация на бял дроб2 юли 2019 13:3942

Диагностиката на муковисцидоза куца, нужни са ранни изследвания

"Искаме официална проверка какви количества са влезли в страната. По информация от фирмата всеки месец внасят регулярно и има за всички. Ако са доставени определени количества, къде са отишли и защо не са стигнали до аптеките и пациентите?", коментира председателят на пациентската организация "Заедно с теб" Пенка Георгиева в "България сутрин".

По думите ѝ сигнали за липса на лекарството са получени от Варна, Провадия, Пловдив, Димитровград, Стара Загора и Плевен. Тя обясни, че от фирмата съобщили, че са получили нови количества, които пътуват към цялата страна и пациентите трябва вече да бъдат свободни.

"Преди две години имахме проблем с Креона, по Нова година също имаше такъв. За щастие за много кратко време, но пациентите не могат да чакат", коментира председателят на Асоциация "Муковисцидоза" Антон Алексиев пред Bulgaria ON AIR.

Пенка Георгиева сподели, че на майка с дете, болно от рядката болест, е предложено да си закупи лекарството от аптека, в която уж нямало наличност.

"По протокол и Здравна каса - няма, а да закупи - има. Защо се получава това? Трябва да се намесят разследващите органи", заяви Георгиева.

Появиха се и коментари, че има аналози на липсващото лекарство.

"Може и да има аналози, но всяко лекарство се предписва от доктор. Това са пациенти с рядко заболяване и не става въпрос да си вземем аналгин", обясни Алексиев.

По думите му Креонът не е животоспасяващо лекарство, но може да бъде, защото пациентите трябва да го приемат при всяко хранене. Без този ензим , който приемат с медикамента, болните не могат да приемат храна.
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg