Липсващи в аптеките лекарства, за които пациенти подадоха сигнал в

...
Липсващи в аптеките лекарства, за които пациенти подадоха сигнал в
Коментари Харесай

Липсващи в аптеките лекарства се оказаха временно спрени от продажба

Липсващи в аптеките медикаменти, за които пациенти подадоха сигнал в Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), се оказаха краткотрайно спрени от продажба, за което обаче отрасловата организация не е счела за належащо да уведоми по-рано. От продажба са спрени краткотрайно 10 продукта за домашно лекуване, от които множеството са за намаление на кръвното налягане, само че също и за сърце, за контролиране хормоните на щитовидната жлеза и Паркинсон. Заради неналичието им лекуването на пациентите би трябвало да бъде заменено, за което обаче никой не е уведомил тях или лекарите им.

От Сдружението за развиване на българското опазване на здравето (СРБЗ) внесоха в ИАЛ 70 сигнала за неналичието на 30 лекарствени продукта за домашно лекуване – за кръвно, сърце, ревматологични болести, диабет и редки заболявания. Сигналите са събрани за по-малко от месец след стартирането на уеб страницата https://moeto-lekarstvo.com/, на който пациентите могат да рапортуват за изчезнали лекарства, които по-късно постъпват в ИАЛ.

След като преди ден Ваня Добрева от СРБЗ разгласи, че по нито един от импортираните сигнали, не са получили отговор от ИАЛ, лекарствената организация се задейства и заяви, че 10 от продуктите в сигнала са краткотрайно спрени от продажба, за което тя е била известена. За част от тях се чака възобновяване на продажбите през октомври, ноември и началото на 2020 година, само че за други не е ясно по кое време ще бъдат възобновени. За останалите лекарства в сигнала от ИАЛ показват, че няма доказани неналичия или дефицит, заради което сега се прави инспекция за осъществените доставки и наличните количества.

След като за прекратените продажби стана ясно точно след сигналите и натиска на Добрева, от ИАЛ я упрекнаха в неточно държание и пуснаха позиция до медиите, че е работила еднолично, а не от името на сдружението, тъй като към този момент не е ръководител на управителния съвет. “Към момента в ИАЛ са препратени 82 сигнала за 31 лекарствени продукта, а ИАЛ е дал отговор по 41 сигнала. Тъй като на този стадий липсва валидация за меродавност за някои единични сигнали, е належащо осъществяване на инспекции и събиране на информация от притежатели на позволение за приложимост на лекарствени артикули и производители отвън страната, за което е належащо съответното софтуерно време “, показват от организацията.

В аптеките липсват медикаменти, за кръвно, сърце и Паркинсон
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР