Липсващата вода в Перник - водният режим. Проблемите и на

...
Липсващата вода в Перник - водният режим. Проблемите и на
Коментари Харесай

Кризата с цената и качеството на водата в страната продължава

Липсващата вода в Перник - водният режим. Проблемите и на други места в страната - предколедната концепция за нови, по-високи цени на водата, които министърът на районното развиване сподели, че няма да поддържа. Тема от седмицата, която продължаваме в този момент с кореспондентите на NOVA. Цени и качество – в Кърджали, Хасково, Благоевград, Русе. Някъде водата е обогатена с уран, а другаде няма канализация.
За Кърджали предлагането е цената на водата да се усили най-вече, с към 9 на 100.и към този момент да коства над 2,60.
От Водното сдружение изясняват, че всичко се прави по бизнес проект. "Де факто се усилва пречистването по отношение на предходната година, когато ни беше понижена цената, а питейната вода се усилва с 5 ст. ", сподели гл. инженер ВиК Кърджали Фахри Мустафа.
Хората желаят чиста вода. Борбата с високото наличие на уран в питейната вода стартира със незабавно разпределяне на 2 млн. лв. за нови кладенци и водопроводи, само че строителството им се проточи.
В последните дни на годината новите кладенци към този момент са получили акт 16. "Към днешна дата всичко е изпълнено и частично предоставено на асоциацията по ВиК ", сподели още кметът на Община Хасково - Станислав Дечев.
Очакват се първите публични проби от водата да излязат при започване на януари и по-късно в случай че всичко е наред, пиенето да бъде позволено.
В Благоевград цената на водата сега е лев 86 стотинки. От Нова година тя ще стане 1.95.
"Така че няма огромна разлика в цената. това са почти 7 стотинки нарастване на предоставената сложна цена. Ние плащаме една от най-ниските цени даже и доставката на вода за територия, която обслужваме ние, е най-ниска на територията на цялата страна ", съобщи шефът на ВиК Благоевград - Росица Димитрова.
Жителите на Благоевград имат искания и към качеството и към цената на водата.
За да се решат проблемите с инфраструктурата, ВиК разчитат на европейски средства. Такива обаче към този момент няма, тъй като във ВиК асоциацията не членуват всички общини, каквото е условието за европейско финансиране.
Планираното нарастване с 20 стотинки на кубик вода в Русе се отсрочва.
"ВиК регистрира, че жителите са натоварени със обилни разноски през този сезон, най-вече за отопление и ще употребява минималните запаси, които има в сдружението и до първи април цената на водата няма да бъде увеличавана ", добави доктор инж. Сава Савов, шеф на ВиК-Русе.
Цанка живее в „ Долапите”- един от крайградските квартали, в който няма канализация. От април тя също ще заплаща повече за вода, само че не с 20, а с 14 стотинки на кубик, тъй като сама поема разноските за разчистване на септичната шахтата в двора
От водното сдружение в Русе ще влагат и още 4 милиона лв. в рационализация на водната мрежа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР