Липсваща турбина, за която Москва твърди, че е причината газопровода

...
Липсваща турбина, за която Москва твърди, че е причината газопровода
Коментари Харесай

Русия умишлено не ремонтира Северен поток 1

Липсваща турбина, за която Москва твърди, че е повода газопровода " Северен поток " да доставя по-малко газ към Европа, е заседнала директно в Германия, защото Русия до момента не е придвижила документите да си я транспортира назад. Това оповестява в свое следствие Агенция " Ройтерс ".

Според информацията турбината, която нормално работи в съветската компресорна станция Портовая, е била изпратена за ремонт в Канада, само че е върната назад в немския град Кьолн още на 17 юли от логистична компания Challenge Group. На този стадий към момента не е ясно по кое време турбината може да бъде върната назад там, където би трябвало, с цел да работи.

Руският президент Владимир Путин съобщи по-рано, че всички компликации с доставките на съветски природен газ за Европа, в това число въпроса с турбините, са породени от западните ограничавания и че Русия остава незаменима част от европейската енергийна сигурност.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек разяснява тематиката по този начин: " Понякога човек има усещането, че Русия към този момент не желае да си я вземе назад. Това значи, че претекстът за механически проблеми в действителност има политически генезис и това е противоположното на това да бъдеш поръчител за енергийната сигурност в Европа ". Хабек разгласи, че немското държавно управление е в стеснен контакт с немската компания за електросъоръжения " Siemens Energy ", която обслужва турбината и би трябвало да я съобщи назад на " Газпром ".

Транспортът назад до Германия се случва след дълги съвещания сред Берлин и канадското държавно управление по отношение на това дали сходен ход ще наруши западните наказания, наложени на Русия след нашествието ѝ в Украйна.

Миналия месец Москва понижи потенциала на " Северен поток " с 60%, като се базира точно на забавеното връщане на турбината. Русия отвори още веднъж газопровода в четвъртък, 21 юли, след десетдневно планувано прекъсване на поддръжката, само че към момента работеше с понижен потенциал. Германия обаче отхвърля аргумента на Русия, че изчезналата турбина е повода за по-ниски доставки посредством " Северен поток " и упрекна Москва, че употребява газови потоци като политическо оръжие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР