Липсва публичност и прозрачност при изразходване на парите за строително-монтажните

...
Липсва публичност и прозрачност при изразходване на парите за строително-монтажните
Коментари Харесай

Манолова сезира прокуратурата за парите на Хитрино

Липсва гласност и бистрота при консумиране на парите за строително-монтажните действия за възобновяване на постройките на потърпевшото население на село Хитрино след гърмежа в края на 2016 година

 Завършват 9 нови къщи в Хитрино, локални хора още са без домове
Завършват 9 нови къщи в Хитрино, локални хора още са без домове

Година след нещастието...

Това разгласи националният бранител Мая Манолова, която внесе искане в прокуратурата за инспекция на изразходените обществени пари , предоставени за потърпевшото население на село Хитрино, след гърмежа в края на 2016 година, от Министерството на труда и обществената политика през фонд " Социална протекция ".

 Парите за Хитрино раздадени заслужено
Парите за Хитрино раздадени заслужено

Кметът на Хитрино уверен, че на никое място на са дадени по-малко пари

Извършвани са поправки на здания, които не са обитаеми и не са потърпевши . В същото време ремонтни действия на потърпевши здания или въобще не са били започвали и не са били осъществявани . Подадоха се близо 70 тъжби и има огромно неодобрение, тъй като хората желаят цялостна бистрота на изразходените обществени средства, изясни Манолова.

Омбудсманът упорства за наложителна инспекция по тази причина по какъв начин са изразходвани средствата, вложени в село Хитрино .

Тя напомни, че на последното й посещаване са отправени 70 тъжби и даде обещание, че ще даде всички тъжби в прокуратурата . Манолова разясни, че по време на визитата и кметът на Хитрино е отсъствал, а на една от срещите е участвал зам.-кмет, който е чул недоволствата на хората . Едва след второто посещаване е имало несъгласие от жителите за метода, по който са избрани групите за претърпени вреди .

Става въпрос за три източника на финансиране . Първият източник на финансиране е даването на пари от Социалния фонд за протекция на МТСП за възобновяване на потърпевшите 13 къщи , само че четири от тях не са подготвени, изрази страдание омбудсманът.

Тя добави, че най-големите терзания, възражения и недоволства на хората са от метода, по който са правени строително-монтажните действия от изразходването на петте милиона лв. от фонда.

Вторият източник на финансиране, по думите на Манолова, е дарителската сметка, която е била открита към Българския червен кръст (БЧК ), и в която български жители са внасяли парични средства, по отношение на опциите си.

В нея са били събрани 2 076 000 лв. , които са били изразходвани след решения на публичен съвет, разясни омбудсманът и добави, че тъжби по отношение на събрани пари от дарения не е имало, тъй като те бяха ориентирани към обзавеждане и закупуване на друга техника .

" Не можем да допуснем и капка подозрение върху нито една стотинка , дадена от хората в символ на взаимност към потърпевшите хора от Хитрино ", даде да се разбере Манолова.

Третият източник на финансиране са средствата от дарителската сметка, открита от Община Хитрино . Става въпрос за средства, които са постъпвали в общината и прокуратурата ще се ангажира с провеждането на тяхното консумиране, даде обещание Манолова и добави, че средствата би трябвало да се изразходвани за подготовката на съответната документи .

" Много се надяваме, че инспекцията ще обхване въпросните документи и да се види дали всичко, което е регистрирано, е осъществено ", посочи Манолова.

Запитана кой и по какъв начин разпределя изразходването на петте милиона, отпуснати от страната , Манолова означи, че първо би трябвало да се обясни инспекцията, тъй като има основан локален публичен съвет, който да взема решения кои къщи имат потребност от ремонт и кои нямат .

Тя посочи, че в едно от последните й визити в Хитрино, хората й били споделили, че липсва гласност и бистрота във връзка с изразходените средства за строително-монтажните действия .

" Хората упорстваха за цялостна и детайлна инспекция по случая ", уточни Манолова и добави, че тя като омбудсман не би могла да остане безучастна по какъв начин се изразходват обществени пари и средства .

Трябва да бъдат подхванати съответните дейности, прикани Манолова и добави, че би трябвало да има инспекция и на трите метода на финансиране . Тя упорства и за административно-наказателна отговорност към всички, които не предоставяли информация по тъжба на жители.

Националният бранител изрази страдание, че четири фамилии ще посрещнат идната зима във фургони . Едно от тях е на майка и щерка. Дъщерята е на инвалидна количка .

Припомняме, влакова комбинация с пропан бутан на компания " Булмаркет " дерайлира и с е взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 годин а. Седем души починаха, 29 бяха ранени.

Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше оповестено бедствено състояние, а в цялата страна 12 декември беше ден на народен печал за жертвите от нещастието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР