Липсва публичен дебат каква е перспективата в България в началото

...
Липсва публичен дебат каква е перспективата в България в началото
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Проблемите са във всички посоки, където и да пипнеш - пропаст!

Липсва обществен спор каква е вероятността в България при започване на новото десетилетие. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването " 120 минути " по Бтв.

От тази полемика, която се състоя оня ден в Народното събрание стана кристално ясно едно - проблеми има във всички вероятни направления, където и да пипнеш се оказва невероятна бездна, добави вицепрезидентът.

" Много от дълго време обстановката беше много напрегната. Това, че не приказваме обществено за тези проблеми не значи, че ги няма. Някак си по този начин стана съвпадане във времето, че рецесиите започнаха да следват една след друга, което единствено по себе си демонстрира, че имаме големи дефицити в механизмите, в които управляваме живота си въобще. Не единствено институциите. Защото след Ботевград, несъмнено ще пристигна Сливен, след Сливен ще пристигна Шумен, по-късно някоя друга част на България ", сподели още Йотова.

" Сега чак се сетихме, че имаме незадоволително закони. Едва ли сме спазили европейските правила. Дано да не отнесем и някоя санкция от страна на Европейската комисия. Не сме регулирали кои язовири ще се ремонтират и кои не. В България има доста необичайно чувство що е незабавна мярка, откакто една незабавна мярка може да има отминалост повече от две години и отново да не е решен въпроса. Всичко това е един възел от проблеми, който се е натрупал през годините. Кърпен е дали ще бъде с някаква смяна в закона или с някакво министерско разпореждане или с някакво решение, което личните ни министри не извършват. Тоест в един кабинет се взима и в същия кабинет не се извършва това решение. И ето в този момент внезапно бомбата избухна ", добави още Йотова.

" Не е чак толкоз внезапно, тъй като никой не може да ме убеди, че месеци наред никой не е забелязал какво става с язовир Студена и никой не е уведомил съответните управляващи. Аз съм безусловно сигурна, че има специалисти, които не са си мълчали, единствено че тяхното безмълвие явно не е било чуто. Понякога има едно безмълвие, което крещи повече, в сравнение с да се каже на глас. Визирам това, че може по политически аргументи тематиката да е била оставена настрани ", сподели още вицепрезидентът.

" Аз приказвах на крайник с госпожа Русенова, зам.-министър, тя даде обещание да изпрати малко повече информация. Защото отвън този финансов тласък би трябвало да има още доста неща, за които да се погрижим. Къде ще работят тези хора, с какви контракти, по какъв начин ще бъдат обезпечени детска градина, жилище. Искам да видя целия комплект, тъй като малко ме смущава фактът, че всичко това е заложено в европейска стратегия. Всяка една европейска стратегия има начало и край. Всяка една европейска стратегия има един избран пакет от ограничения и обезпечено финансиране, след което сме били очевидци, че като завърши този план, завършва и самодейността, а несъмнено тези, които желаеме да върнем от чужбина надали ще се задоволят с тези хиляда и двеста лв.. За тях е значима вероятността пред страната, а не някаква съответна стратегия ", сподели вицепрезидентът.

" Аз имам други опасения и паники. Не може да се прокарва такава разлика сред квалифицирани служащи, както в този момент е заложен плана, т.е. хора с висше обучение, и останалата част от българите. Не всички са приключили висше обучение, не всички имат такова портфолио. Според мен в случай че желаеме цялостна такава политика би трябвало да бъде напълно по различен метод. А що се отнася за българските жители това е огромната тематика къде сме ние сега и каква е вероятността в България при започване на новото десетилетие. Този обществен спор, тази полемика липсва. Хората на вън, с които аз контактувам, към този момент са над 150 български общности и сдружения зад граница от 33 страни споделят „ дайте ми действителната картина по какъв начин ще наподобява България, какви цели ще заложите, какво ще развивате, с цел да знаем дали нашето обучение отговоря на това, което България ще прави в идващите години и всеки да си потърси кариерата тук. Така че това е един доста по-комплексен въпрос ", добави още Йотова.

" Традиционните партии ще създадат опит да " позеленеят ", тъй като това желаят младежите. Няма конгрес в света, на който тематиката за екологията и климатичните промени да не участва. Няма да е надалеч времето, когато ще се роди същинско зелено придвижване в България. То ще бъде подбудено от нужда, и това ще бъде най-категоричното, най-откровеното раждане на една политическа мощ ", предвижда вицепрезидентът.

" Дано да не отнесем и някоя санкция от страна на Европейската комисия. Не сме регулирали кои язовири ще се ремонтират и кои не. В България има доста необичайно чувство що е незабавна мярка, откакто една незабавна мярка може да има отминалост повече от две години и отново да не е решен въпросът ", разяснява Йотова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР