Липсва доверие у гражданите, че Столична община може да построи

...
Липсва доверие у гражданите, че Столична община може да построи
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Липсва доверие у гражданите, че Столична община може да построи екологична инсталация за изгаряне на RDF

Липсва доверие у жителите, че Столична община може да построи екологична апаратура за изгаряне на RDF. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов в предаването „ България заран “ по телевизия България он ер във връзка решението на Столичния общински съвет за създаване на апаратура за изгаряне на боклуци на площадката на Топлоелектрическа централа „ София “.
„ Над 200 000 поданици от „ Орландовци “, „ Надежда “, „ Малашевци “, „ Илиенци “, „ Света Троица “, „ Банишора “ са обезпокоени. Нямат доверие в общината. Така както като схванаха, че Столична общината от 2011 година има тактика за справяне с мръсния въздух, а през 2017 година е нечист 5 пъти над нормата “, посочи Паргов.

Той уточни, че прогнозната цена за тази апаратура е била 80 милиона евро, само че за 7 – 8 години е нарастнала двойно на 157 милиона евро.

Аргумент в интерес на предлагането на социалистите инсталацията да се построи там, където е заводът за преправка на боклуци е, че по този метод ще се построи приключен обект. За задачата е нужна спомагателна инвестиция от 10 милиона евро за построяването на водопровод, който да се свърже с магистралния и по този метод създадената топлинна сила да се води в тръбите на „ Топлофикация “. „ Това е опция, която се разграничава от това да търсим нови технологии, нещо което ще ни води в идващия програмен интервал към 2028 година “, съобщи ръководителят на групата на Българска социалистическа партия в СОС.

Четвъртият мотив, който посочи Калоян Паргов е, че поемането на нов дълг от 67 милиона евро в допълнение ще утежни тежкото финансово положение на „ Топлофикация “. „ Към момента сдружението има големи отговорности – 500 милиона е дълготрайния дълг към БЕХ. Това са годишно 16 милиона лихви. От 2020 година ще стартира заплащането и на главницата, което ще коства 50 милиона лв. годишно. „ Топлофикация “ има и 140 милиона настоящи отговорности към „ Булгаргаз “ и над 60 милиона за аварийни елементи и ремонтни действия, които не са изплатени. Всичко това са над 700 милиона лв. дълг “, изясни Паргов. Алтернативното предложение на социалистите е БЕХ да опрости част от дълготрайния дълг на „ Топлофикация “ в размер, еднакъв на новия - 134 милиона лв.. Разликата е в това, че в този момент лихвеният % е 4.6, а по новия дълг, който е за построяването на апаратура за изгаряне на PDF, ще бъде в размер на 1.44%. „ Това е доста по-евтин заем. По този метод ще дадем глътка въздух на „ Топлофикация “, уверен е Калоян Паргов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР