Липсата на здрав сън води до сериозни здравословни усложнения -

...
Липсата на здрав сън води до сериозни здравословни усложнения -
Коментари Харесай

На 19 март отбелязваме Световния ден на съня

Липсата на здрав сън води до съществени здравословни затруднения - високо кръвно, диабет, белодробни проблеми. Често неглижиран проблем, част от новите международни епидемии, засягащи милиони хора по целия свят.

“Множество медицински проучвания потвърждават, че неналичието на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни заболявания и други ”

С тези причини Световната асоциация по медицина на съня афишира 19 март за интернационален Ден на съня още през 2007 година.

Един от най-новите артикули благоприятстващи добър, пълностоен и здрав сън е магнезиевият спрей.

Магнезият е един от най-хубавите релаксанти в природата и има успокоителен резултат върху цялото тяло. Той оказва помощ за отпущането на мускулните кафези и отстранява непотребното напрежение, насъбрано денем. По този метод подкрепя положителното качество на съня. Всъщност, неговият дефицит може да е един от главните фактори за неналичието на покой през нощта, подбуден от схващания в мускулите и изцяло безпокойствие. Магнезиевият спрей за здрав сън съчетава концентрат от магнезиев хлорид и етерични масла от лайка, бергамот и култивиран чай, с цел да успокой сетивата и да релаксира тялото. Използван като част от вечерния тоалет преди лягане, това масло съумява да набави нужния магнезий на тялото, с цел да ви обезпечи спокоен и здрав сън без утринна унесеност.

Известни средства за оправянето с проблемите със съня са: Ашвагандата, аромалампата с иланг-иланг, лавандула, хвойнови плодове, магнезиевият спрей за здрав сън.

Какви рискове крие постоянното отнемане от сън:

Недоспиването води до нараснала тревога и даже меланхолия.

Колкото и да ни наподобява на пръв взор необичайно, от систематичното недоспиване се качват килограми. Кръвното налягане се покачва, стига се до диабет. Причината е, че организмът създава повече инсулин при хронично недоспиване, тъй като глюкозата в кръвта се покачва от невъзможността да бъде усвоена пълноценно. Излишният инсулин води до струпване на мазнини и от там пътят към дебелеенето, а и до хипертонията става напълно директен. Нарушеният глюкозен толеранс, разследване от недоспиването и е предходник на диабета.

Сънят е гаранция за по-дълго запазване на организма и забележимото ни младеене. Хроничното недоспиване състарява.

Всеки от персонален опит знае, че недоспалият човек е раздразним, с неприятна централизация и памет. Така че систематичното будуване отвън мяра рано или късно утежнява връзките ни с сътрудниците, в фамилията, прави ни по-неработоспособни и склонни към неточности в работата, колкото и да сме решили, че сме се нагодили към живот с по-малко сън.

Да не забравяме, че хроничното недоспиване е изключително рисково при шофирането. До какъв брой произшествия с съдбовен край е довело е мъчно да се пресметна, само че казусът с преумората и неналичието на сън е нещо, което професионалните водачи познават прелестно.

Недоспиването въздейства извънредно зле на имунитета, до момента в който той се срине пагубно.

При безсънна нощ се покачва отделянето на химикала допамин. Той води до позитивизъм и нараснала мотивация, само че за малко. Лошото е, че има заплаха от пристрастяване, ускорява се импулсивното държание, усилва се склонността ни да рискуваме.

Недостатъчната отмора покачва напрежението, както и риска от инфаркт и инсулт.

При мъжете систематичното отнемане от сън намалява качеството на ерекцията, а при двата пола утежнява половия живот.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР