Липсата на ясни правила оставя сиви територии, където създаването и

...
Липсата на ясни правила оставя сиви територии, където създаването и
Коментари Харесай

Майдел: Липсата на ясни правила улеснява значително съществуването на картелите

„ Липсата на ясни правила оставя сиви територии, където основаването и съществуването на картели е доста по-лесно. В Европарламента гласувахме значим закон, с който националните органи имат повече качества да разкриват и глобяват тези, които заобикалят лоялната конкуренция. ” Това съобщи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след гласуването на Директивата на Еврокомисията за усилване на органите за защита на конкуренцията в страните членки, предава пресцентърът на ГЕРБ.

„ 85% от решенията за случаи, свързани с разкриването на неконкурентни практики, се взимат от националните органи. Мнозинството от тях обаче към момента разполагат с прекомерно разнообразни принадлежности и средства, с цел да правят своята работа. Такива разлики способстват за деформиране на конкуренцията и могат да провокират и правна неустановеност за бизнеса. От неприятна конкуренция и нерешителен бизнес има пропуснати изгоди освен за стопанската система, само че и за потребителите. “, добави Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), която бе главен докладчик по досието в Комисията за вътрешен пазар и отбрана на потребителите.

В процеса на договаряния бяха признати предложенията на българския евродепутат, целящи хармонизиране на разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията и по-специално органите да разполагат с повече независимост на деяние с избраните им бюджети, както и с по-хармонизирани правила за назначение и освобождение на техния личен състав и управление, по-ясни пълномощия да проверяват, постановат ефикасни и възпиращи санкции и във връзка с стратегиите за освобождение от санкции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР