Липсата на самооценка попречи за 30 години да не постигнем

...
Липсата на самооценка попречи за 30 години да не постигнем
Коментари Харесай

Копринка Червенкова обясни какво не постигнахме след 10.11.1989 г.

Липсата на самокритика попречи за 30 години да не реализираме чувството за независимост и народна власт, с които потеглиха измененията. Това е мнението на Копринка Червенкова – публицист, която преди 30 години беше един от дейните членове на Клуба за поддръжка на гласността и преустройството в България, оповестява БНР.

„ След 10 ноември една голяма част от българското население занули биографиите си, реши, че би трябвало да стартира на чисто. 30 години се мъчи да създаде новите си самоличности и непрестанно изпада в тежки рецесии, екзистенциални. Мисля, че сега ние сме в тежка екзистенциална рецесия. Виждам, че доста хора нямат действителна самокритика и това е и казусът на обществото “, изясни тя.

Системата не е могла да продължи по метода, по който е функционирала, сподели от своя страна Георги Пирински по отношение на рухването на Тодор Живков от власт на 10 ноември 1989 година. Той изясни, че това не е бил прелом:

„ Това е промяна на управлението на партията, като належащо решение, взето групово според устава, с разбирането, че са нужни доста дълбоки промени в страната – и политически, и стопански, и духовни, и че такива промени не могат да се осъществят при оставането на поста общоприет секретар на Тодор Живков. Това не е някаква битка за власт “.

Според Алексения Димитрова, публицист и създател на книгата "Секретните отчети на Сол Полански за 10 ноември ", Съединени американски щати са имали интерес към Източна Европа.

„ Съединени американски щати са имали интерес от това какво се случва в България, само че той е редуциран най-вече до промяната на имената, Възродителния развой и до всичко, което се отнася в тази връзка до човешките права “, разяснява Димитрова, която работи с документите на Държавния департамент след тяхното разсекретяване.

Тя описа за кореспонденцията на Сол Полански с Американската страна и неведението на Съединени американски щати за процесите в България.
Къде сбъркахме в нашия преход?

„ Политическите решения бяха резултат на реализирано единодушие на Кръглата маса, където бяха подписани 11 документа, от които 9 съглашения, за това по какъв начин да бъдат извършени първите избори, по какъв начин да бъде проведен политическият живот, по какъв начин да бъдат включени в предизборния развой медиите.

Това, което не стана, що се отнася до икономическите промени – на кръглата маса имаше координиран план на съществени положения на правилата и наличието на икономическата промяна.

Той беше координиран на ниво работна група с дата 10 април, само че не беше подписан. Това беше израз на безапелационното желание на тогавашния Съюз на демократичните сили да подчини икономическата промяна на завладяването на политическата власт “, описа Георги Пирински, който беше съпредседател на Националната кръгла маса, определила метода, по който да бъдат осъществени политическите трансформации в страната.

Копринка Червенкова счита: „ Всички взеха решение, че това, което е било социалистическата страна, то е нашето завещание и в този момент ще го поделим сред 9 млн. души. Не може да стане. От това произлезе цялата драма “.

За „ алените куфарчета “ Алексения Димитрова уточни: „ Става въпрос за външнотърговските сдружения, които получиха доста огромни капитали преди 10 ноември, в интервала 1985-1990 година

Закрито е Министерството на външноикономическите връзки, а архивът му е липсващ. Ако са раздавани пари и по-късно тези сдружения не са следени, това е формата на „ червени куфарчета “, не физически. 384 задгранични сдружения са работили и след закриването на министерството, само че към този момент е нямало надзор над тези средства “.

Минало и бъдеще
Докато не се разберем за предишното, не можем да вършим прогнози за бъдещето, счита Червенкова.

Според Пирински за предишното няма да можем да се разберем предвид на продължаващите разлики. Предизвикателството е по какъв начин ги обсъждаме и доколко позволяваме другите гледни точки да станат разграничителни линии в обществото, добави мнението си той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР