Липсата на редовно правителство и ясен политически ангажимент за процеса

...
Липсата на редовно правителство и ясен политически ангажимент за процеса
Коментари Харесай

Шефът на БНБ за еврото: Липсата на редовно правителство е проблем

„ Липсата на постоянно държавно управление и явен политически ангажимент за процеса са главен проблем пред присъединението към Еврозоната.



Пропускаме периоди. Миналата година беше подписан меморандум с Хърватия за бъдещите евромонети. Това е авансово условие.

Ние изоставаме с месец и половина от графика “.

Това разгласи пред Народното събрание шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

Депутатите изслушват членовете на Управителния съвет на Българска народна банка във връзка плануваното приемане на еврото в страната ни.

„ Моля, постарайте се да решите политическата рецесия “, прикани Радев и напомни, че сега няма нито постоянно държавно управление, нито непрекъснато управление на Българска народна банка – той е изпълняващ длъжността, макар че мандатът му завърши.

Предходният парламент тежко катастрофира в опита си да избере негов заместител, а свадите сред Политическа партия и Има Такъв Народ дали да сложат отпред на банката Андрей Гюров или Любомир Каримански стана една от аргументите за разпада на Четворната коалиция.

„ Със длъжностен кабинет и служебно управление на Българска народна банка няма по какъв начин да стане “, акцентира обаче Димитър Радев.

„ Истинският спор през днешния ден е „ за “ или „ срещу “ еврото като знак на европейския план и нашата ангажираност с този план.

Въпросът за Еврозоната е на първо място политически, а не експертен.

Отговорът на този въпрос би трябвало да бъде даден от Народното събрание. Въпросът е дали България да остане несигурно дълго време в бъдещето закотвена в дълбоката външна страна на Европа с беднотия,

корупция, външни зависимости и институционална отпадналост, или това да се промени посредством ускорение на към този момент забавения развой за присъединение към Еврозоната “, сподели той от парламентарната естрада.

Докладите на Българска народна банка са безапелационни, че преимуществата от участието ни в Еврозоната са в пъти повече от рисковете.

„ Няма необърнат камък по тази тематика. Има задоволително представителни и съществени разбори. Добавянето на нови мъчно ще добави качество.

Нуждаем се не от нови разбори, а от съответни дейности “, прикани шефът на Българска народна банка.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР