Липсата на работна ръка е водещото затруднение на бизнеса в

...
Липсата на работна ръка е водещото затруднение на бизнеса в
Коментари Харесай

Липсата на кадри - основна тревога на родния бизнес

Липсата на работна ръка е водещото усложнение на бизнеса в България, до момента в който в Европейски Съюз преди всичко са разноските за труд. Това демонстрират резултати от изследване на Българската търговско-промишлена камара, което е част от по-мащабно европейско проучване.

" Можем да чакаме след година или година и половина и нашият бизнес да се тревожи най-вече от разноските за труд. Особено след сегашната обстановка, при която под натиска на митинги държавното управление стартира да отпуска средства за нарастване на заплати в избрани браншове ", разяснява ръководителят на БТПП Цветан Симеонов.

Близо 54% от интервюираните в България чакат усъвършенстване на бизнес климата през 2019-та , до момента в който през 2018 година делът им е бил 63%. Двойно порастват и тези, които са с отрицателни прогнози, само че даже по този начин те доближават единствено 10,5%.

Подобряват се упованията за приходите от износ по отношение на приходите от вътрешния пазар, демонстрират резултатите от анкетата. Малко над 46% чакат увеличени продажби в чужбина, 40% са оптимисти за по-високо търсене от локалния пазар.

39 % от интервюираните имат намерение да вършат нови вложения в активността си, като те понижават спрямо предходната година. За заетостта прогнозите са за стабилизиране, като е вероятен и слаб растеж – преобладаващата част към 63% от работодателите чакат да запазят броя на чиновниците си.

Излизането на Англия от Европейски Съюз не тревожи всеобщо българските компании. Държави като Ирландия, Малта, Кипър и Италия чакат надалеч по-лоши последствия, заради по-близките си търговски връзки с Обединеното кралство.

Електронно държавно управление

" На вчерашната среща с премиера и представители на министерства още веднъж поставихме въпроса за електронното държавно управление. Не единствено наше, а и усещане на най-високото ниво на държавното ръководство е, че има жестока опозиция от страна на служителите против е-правителството. Ние обаче ще бъдем настойчиви ", разяснява Цветан Симеонов.

Според него това е едно от най-важните условия да има по-голям поток вложения.

" Вярно е, че има 20 млн. растеж на вложенията, само че това е нищо спрямо милиардите, които преди години пристигаха в Бългрария. За нас е неудовлеторвителен този растеж ", добави Симеонов и акцентира, че посредством е-правителството ще могат се понижат бюрокрацията и корупцията.

Заплатите в образованието

В образованието живеят с мисълта, че като се покачат заплатите, незабавно ще се подобрят и резултатите. Дано съм неприятен оракул, само че повсеместното повдигане там ще бъде неприятен образец за непремерено, абсолютно нарастване. Особено в случай че следващата година на външното оценяване още веднъж се окаже, че 40% от завършващите са функционално необразовани, разяснява Симеонов .


" Трябва да се сложи ясна вероятност пред учителите. Ако аз бях на мястото на ръководещите, бих споделил - 10, 20 даже 30% нарастване за всеки преподавател, чиито възпитаници демонстрират положителни резултати на външното оценяване. Някой е влошил резултатите - скърбя, за вас няма нарастване. В промишлеността 2-3% брак се счита за неприемливо и служащият го изгонват, в образованието при 40% неначетеност им покачват заплатите – това е недопустимо в пазарна стопанска система. Не сме срещу нарастването на заплатите, нарастване обаче против резултати " , изясни Симеонов.

По думите му в страната няма добре подготвена работна мощ в благозвучие с потребностите на предприятията. " Да погледнем и от гледна точна на родителите - те заплащат налози, значи заплащат за образованието на децата си, а когато децата завършат нямат работа или не работят по специалността ", добави той.

Симеонов съобщи също, че бизнесът е задоволен от вкарването на образование по предприемачество от първи клас, само че доста малко бизнесмени ще имат опция да вървят да преподават, по тази причина ще стане по-лесно, в случай че се ангажират хора в пенсионна възраст. " Пенсионерите са един огромен запас, който сякаш обществото неглижира. Хората, които са в положително здраве и имат познания, могат да преподават. А и ще имат търпението, изключително в случай че към този момент гледат внучета ", сподели още той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР