Липсата на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония

...
Липсата на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония
Коментари Харесай

Липсата на преговори с ЕС бави „ерга омнес” за използването на името

Липсата на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Северна Македония води до закъснение при потреблението на промененото име на страната за вътрешна приложимост. Това съобщи Евангелос Венизелос – някогашен водач на ПАСОК, министър в няколко държавни управления и началник на гръцката дипломация.

В своя разбор за последствията от отхвърли за започване на договаряния с Македония, той акцентира, че това ще се отрази отрицателно върху Гърция във връзка с действието на Договора от Преспа. В член 1, параграф 10 е очакван временен интервал новото име на страната да бъде вписано в издаваните от Македония документи. Продължителността на този временен интервал зависи от отварянето на преговорните глави. Липсата на договаряния за присъединение води до закъснение на използването на новото название на страната за вътрешна приложимост, както и закъснение на „ ерга омнес ” (за всички) потребление на името.

По информация от МИА, някогашният ръководител на ПАСОК счита, че резултатът от срещата на върха на Европейски Съюз е спорен, защото вътрешнополитическите ползи са довели до позицията на Франция.

Гърция е заинтригувана от политическата непоклатимост в двете прилежащи страни – Македония и Албания, както и в целия район на Западните Балкани. От значение е също въпросът с доверието към Европейски Съюз в района, с цел да може да се оказва ефикасен напън чрез контролите, които произтичат от отварянето на главите по време на договарянията. Това е дълъг и муден развой, по тази причина последното решение на Европейския съвет е доста проблематично, счита Венизелос. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР