Липсата на предлагане, както и проблемите с жилищните сгради в

...
Липсата на предлагане, както и проблемите с жилищните сгради в
Коментари Харесай

Пазарът на луксозни имоти се премести от центъра към Витошката яка

Липсата на предложение, както и проблемите с жилищните здания в центъра на София, насочиха вниманието на купувачите на огромни първокласни парцели към кварталите по протежението на Витоша, сочи разбор на Unique Estates, част от AG Capital.

" При покупките на фамилно жилище центърът отстъпва като желано място поради мощно лимитираното предложение на ново строителство, недобре поддържаните общи елементи и неналичието на гаражи към доста здания. В доста случаи входовете са в доста неприятно положение или на жилището му липсват височина на таваните и панорама ", показват от компанията.

Основната група купувачи в този регион са хора, които търсят парцел за инвестиция или отдаване през платформите за краткосрочни наеми.

Една от главните групи клиенти на пазара - фамилиите с деца, демонстрират възходящ интерес към новите квартали в южните елементи на София, като Манастирски ливади и Кръстова вада. Те се насочват към новозавършени, огромни жилища с няколко спални и гаражи.

В центъра на София ползата се резервира висок при покупко-продажбите за инвестиция и при търсенето на по-малки парцели.

Ръст на покупко-продажбите, само че без растеж в цените

През миналите 12 месеца пазарът записва растяща интензивност за покупки и наем, съпроводена с усмиряване на цените и намаляващ дял на покупко-продажбите с отстъпка. Това демонстрира, че офертните равнища към този момент са покрай действителните цени на пазара. Предвид постоянното търсене, упованията са интензивността в сегмента на първокласните парцели да остане висока и през 2020 година, разясняват от Unique Estates.

През последните месеци се усилва търсенето на приключени и обзаведени жилища с повърхност от 200-250 кв. м и два-три гаража. Предлагане на сходни парцели има главно в бързо разрастващите се местоположения с ново строителство, като Кръстова вада, елементи от Манастирски ливади, Камбаните. По тази причина тези квартали са в полезрението на клиентите, демонстрират данните на Unique Estates.

" Търсенето на такива парцели идва главно от фамилии с деца, които вземат решение жилищни потребности. Част от тях в началото потеглят с настройката да купят къща, само че след това вземат решение, че огромен апартамент дава отговор повече на упованията им като инфраструктура, досегаемост, места за паркиране ", заключи Светослава Георгиева, действен шеф на Unique Estates.

Според нея се следи трайно завръщане на клиентите в сегмента на огромните жилища, като купувачите са главно фамилни двойки на възраст 35-45 години с три или повече деца. Близостта до частни учебни заведения и детски градини също предопределя избора на локация. Продавачите са най-често хора над 50 години, чиито деца са пораснали и излезли от вкъщи. С това отпада и потребността от огромна повърхност и те се местят в по-малък парцел.

Търсенето на първокласно ново строителство докара до осезателен растеж на покупко-продажбите в южните региони на София и кварталите по Витошката яка през 2019 година по отношение на година по-рано.

Статистиката на Unique Estates демонстрира повече продажби в Лозенец, Кръстова вада, Манастирски ливади, Боянa. В тези квартали се търсят приключени и обзаведени жилища с панорама към Витоша. Появата на висок клас комплекси в напреднал стадий на строителство или с позволение за прилагане през последната година също способства за покачването на броя на покупко-продажбите. Ценовите равнища са в диапазона сред 150 000 евро и 400 000 евро.

В най-престижния регион, към Докторски монумент, предлагането е мощно лимитирано, само че това не докара до растеж, а по-скоро до задържане на цените през 2019 година Това е индикация, че те са достигнали пределни равнища и даже да нарастват, ще е с доста ниско движение.

Цени

Като цяло, данните на Unique Estates демонстрират растеж на продажбите в по-ниския и междинния сегмент на пазара на първокласни парцели, които обгръщат къщи и жилища надлежно до 300 000 евро и до 500 000 евро.

През 2019 година пазарът означи нормализиране на офертните цени, откакто година по-рано за продажба се предлагаха огромен брой надценени парцели.

Общо през годината цените на първокласните жилища понижиха приблизително със 7%, главно поради спад в централната част на София. По-осезаемо повишаване на продажните равнища се наблюдаваше в жк " Младост " и квартали като Лозенец, Манастирски ливади, Кръстова вада, Симеоново.

На фона на растежа на покупко-продажбите и нормализирането на ценовите равнища през 2019 година, делът на продажбите с отстъпка от офертната цена се намалява. По данни на Unique Estates те са отбелязали спад до 66% от общите продажби спрямо 68% година по-рано. Наблюдава се лек растеж на междинните отстъпки от 7.1% на 7.9%.

Наемен пазар

С повишаване от 19% на покупко-продажбите за наем по отношение на 2018 година пазарът на първокласни парцели означи висока интензивност през миналата година. Най-силно е търсенето в най-високия ценови сегмент - над 1000 евро месечен наем, и в ниския. В междинния ценови клас жилища - с сред 500 и 1000 евро месечен наем, търсенето е доста по-слабо за сметка на мощното предложение. Една от аргументите за растежа на офертите е преориентирането на доста притежатели от краткосрочни към дълготрайни наеми, означават от Unique Estates.

Наемните цени се резервират съвсем без смяна спрямо година обратно, като междинните равнища за София са 8 евро/кв. м. Най-високи равнища резервират Докторски монумент, Център и елитните квартали, като Изток, Лозенец, Иван Вазов. Остава мощно търсенето на жилища и къщи чартърен в затворени комплекси в София.
 Луксозните парцели в София: Пазарът към този момент принадлежи на купувача
Луксозните парцели в София: Пазарът към този момент принадлежи на купувача

Купувачите към този момент са по-образовани, а продавачите се отрезвяват
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР