Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави

...
Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави
Коментари Харесай

Панов: Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната личност

Липсата на надзор върху активността на основния прокурор го прави най-силната политическа персона в България. Това сподели пред публицисти ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов след среща при президента Румен Радев по отношение на избора на нов основен прокурор.
„ Благодаря за поканата на президента и смятам, че тя е навременна (вчера основният прокурор Сотир Цацаров разяснява, че е рано да се организират сходни срещи - бел.ред). Защото колкото по-рано стартира дебатът за избора на основен прокурор – тематика номер 1 за правосъдната система за 2019 година, толкоз по-ясни ще бъдат критериите “, съобщи Панов.
Той изясни, че е употребявал опцията да възобнови своето предложение за промени на Конституцията за място на прокуратурата и за пълномощията на основния прокурор. „ Един от акцентите беше, че в страна като България основният прокурор с тези пълномощия има монопол да повдига обвинявания на който си изиска, когато си изиска и защо изиска. Наред с това неналичието на надзор върху неговата активност го прави най-силната политическа персона в България “, изясни Панов.
Според шефа на Върховен касационен съд не са правилни опасенията, че в случай че прокуратурата излезе от правосъдната власт, това ще я политизира. „ Като приказваме за политизиране, с някои свои дейности прокуратурата ясно демонстрира, че обслужва ръководещите “, разяснява ръководителят на Върховен касационен съд.
Панов посочи, че въпреки и наложителни, промените в пълномощията на основния прокурор и усилването на контрола му могат да станат едвам след избора на нов.
Разговорът на Радев и Панов е част от поредност срещи, които президентът инициира с представители на правосъдната и изпълнителната власт и на публични организации по отношение на критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор.
На срещата президентът уточни, че обществото би трябвало да получи гаранции и да бъде уверено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия основен прокурор и в неговата самостоятелност.
Утре (15 май) Радев ще организира две срещи – с министъра на правораздаването Данаил Кирилов и с основния контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет Теодора Точкова, оповестиха от прессекратариата на президента.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР