Липсата на кадри, тежката бюрокрация и недостатъчно развитата инфраструктура са

...
Липсата на кадри, тежката бюрокрация и недостатъчно развитата инфраструктура са
Коментари Харесай

Варненски фирми търсят пенсионери, за да им дават добри пари

Липсата на фрагменти, тежката администрация и незадоволително развитата инфраструктура са измежду главните проблеми на варненския бизнес. Те бяха откроени на районна среща за Североизточния район, отдадена на правенето на Национална тактика за дребните и междинните предприятия за интервала 2021-2027 г, оповестява "Монитор ".

Домакин на събитието, което се организира по европейски план, бе Областния информативен център в морската столица. В него се включиха представители на локални компании, работодателски и неправителствени организации. На пазара на труда във Варна липсват фрагменти със приблизително особено обучение, което мощно затруднява бизнеса.

Не се намират чиновници за леката индустрия, а компаниите са принудени да наемат технолози в пенсионна възраст от други градове, защото младите не желаят да работят в производството, оплакаха се участници във форума.

Макар че огромни предприятия влагат в образованието на възпитаници от варненски учебни заведения, поемайки подготовката, стажа и стипендиите им, те не могат да ги задържат.

За няколко години кораборемонтна компания в морската столица е обучила над 800 възпитаници от гимназия в региона, само че от 30 – 40 наети във компанията, е останал единствено един. Проблем в бранша е и пренасищането със стартъп компании, които не могат да реализират резистентност и да се осъществят сполучливо.

Често младежите са привлечени от концепцията за личен бизнес, само че нямат визия по какъв начин да го осъществят.

Прогнози за заетостта демонстрират, че през 2024 година във Варненска област ще работят 195 хиляди души, огромна част от които ще бъдат заети в дребни и междинни предприятия. По данни на Национален статистически институт за 2017 година, над 90 % от компаниите в региона са микропредприятия, 6 на 100 са дребните предприятия, а междинните са едвам към 1 %.

Преобладаващата част от популацията във Варненско на възраст от 25 до 64 години е с висше или главно обучение.

Процентът на хората със приблизително е извънредно невисок, което дефинира и неналичието на работна мощ, стана ясно още на срещата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР